Двете дипломи, издадени във Ватикана, на архимандрит Виктор, който отскоро е представител на Българската православна църква в Румънската патриаршия в Букурещ, вече са легализирани. За всички, които са завършили образованието си в чужбина, това изречение едва ли предизвиква изненада, тъй като процедурата по легализация е стандартна и макар и да отнема време, не хаби много нерви.
Българският еквивалент на двете ватикански дипломи обаче е факт, след като горното правило е било обърнато наопаки - изхабило е доста нерви. Е, и време, разбира се.
Както е известно, архимандрит Виктор Мутафов, който до неотдавна беше протосингел на Русенска митрополия, е завършил
две магистърски степени и е защитил докторска степен в Рим
Едната магистратура отец Виктор завършва през 2005 г. със защита на дипломна работа по история на богословието в Папския атенеум „Сант Анселмо“ в Рим. Две години по-късно защитава дипломна работа по втората си магистратура - по църковна история във факултета по източни църковни науки в Папския институт за Изтока - Pontificia Universita Orientale. През март 2007 г. е записан като докторант в същия институт. За тема на доктората си русенецът избира „Проф.протопрезвитер д-р Стефан Цанков - пионер на игуменическото движение“. Първият му научен ръководител е проф.Константин Симон, преподавател по история на Руската православна църква, вторият - проф.Едуард Фаруджа, преподавател по догматика и систематическо богословие. Отец Виктор защитава блестящо докторска степен на 19 април 2013 г.
Преди около месец архимандрит Виктор потърсил съдействието на русенската фирма за превод и легализация на документи „Радикус“, за да бъдат узаконени според българските стандарти престижните му дипломи. Близо година и половина той се опитвал сам да получи нужните заверки, но това все не се получавало, а когато вече било ясно, че му предстои заминаване на новия пост в Букурещ, било ясно, че няма как да продължи обикалянето по институции, и оставил своите ценни документи на Петя Анчева, собственичката на фирмата.
Работим от доста години, имаме опит в тази сфера и контакти с институциите, така че
отначало дори не подозирах с какво предстои да се сблъскаме,
каза Петя Анчева. Добре й било известно, че легализацията става в Националния център за информация и документация /НАЦИД/, който извършва признаването на дипломите на завършилите в чужбина. Този път обаче от НАЦИД обяснили, че за да приемат документите, на тях трябва да има поставена заверка от Консулския отдел в Министерството на външните работи. Във Външно пък обяснили, че искат да видят поставен върху дипломите апостил. И тук ситуацията придобила очертанията на омагьосан кръг. Апостил се поставя в посолствата, каквото Ватикана по същество няма в България. Има нунциатура. Но от нунциатурата в София отказали да поставят заверка, тъй като документите вече имали заверка от „по-горно място“ - от нунциатурата в Рим!
Така че се наложило Анчева да ходи многократно в Консулския отдел на Външно и да обяснява, че фактически дипломите имат всички необходими заверки при издаването, а това, че в МВнР не са виждали подобни печати, не прави документите съмнителни. Аналогично било и обяснението, което дали от НАЦИД - там просто обяснили, че
досега подобен случай на заверка не са имали!
И двете институции настоявали да има заверка от посолство...
След продължителни перипетии, обяснения и увещавания накрая една жена от Външно уморено махна с ръка и каза: „Добре тогава!“, разказва Петя Анчева. Оттам нататък всичко се случило като в приказките - само за 10 дни била готова и заверката в НАЦИД, въпреки че обикновено само при тях процедурата трае поне два месеца, казва Анчева.
Господ ми помогна да се обърна към Петя, за да ми се признаят дипломите, които за мен означават много, коментира в писмо по електронната поща архимандрит Виктор от Букурещ. А Петя Анчева сподели: „Щастлива съм, че така отец Виктор получава един прекрасен коледен подарък - неговите дипломи, признати и законни в България!“.