Не печената пуйка, не специалните сладки, даже не и чорапчето с подаръци, а една песен е най-най-най-задължителната част от Коледа, без която празникът не е същият. Това е нежната „Тиха нощ, свята нощ“, която около Рождество Христово звучи в целия християнски свят, независимо дали навън вее снежна буря или пече топло слънце.
Днес я чуваме отвсякъде - звучи по радиото, по телевизията, в моловете и търговските вериги и мнозина я приемат като даденост. Но тази даденост си има автори и романтична история - почти като изпълнената с чудеса Коледа.
Тя прозвучава за пръв път на днешния 24 декември 1818 година
в малкото градче Оберндорф близо до Залцбург, но тръгва към световна популярност години по-късно.
Ето как става това.
През 1831 година „Тиха нощ, свята нощ“ се появява едновременно в два германски песенни сборника - в Берлин и Дрезден. И в двата вместо името на автора пише: „Авторите на текста и музиката са неизвестни“. Пруският крал Фридрих Вилхелм Четвърти за първи път я чува през зимата на 1853 година. Той толкова харесва мелодичната и топла коледна песен, че заповядва на придворния концертмайстор на всяка цена да намери нейните създатели.
Но за изпълнението на заповедта на краля била нужна още цяла година и една щастлива случайност.
През декември 1854 година директорът на хора на австрийския град Залцбург, бивш добър познат на концертмайстора на пруския двор, се скарва на едно от момчетата Феликс Грубер, което според него постоянно пеело грешно популярната вече коледна песен. На направената му забележка от ръководителя на хора юношата отговаря доста самоуверено и с неприкрита гордост: „У дома ние винаги пеем „Тиха нощ“ точно по този начин.
Моят баща по-добре от Вас знае как е правилно да се пее. Нали в края на краищата той е написал тази песен“.
Изненаданият от тази новина директор на хора захвърля всички ангажименти и заминава за Халяйн, където живее семейство Грубер. Там се уверява лично, че местният органист и ръководител на църковния хор - 67-годишният Франц Грубер, наистина е неизвестният тайнствен автор на музиката на „Тиха нощ, свята нощ“, търсен по заповед на пруския крал.
За автор на текста Грубер посочва своя приятел, свещеника Йозеф Мор.
И сега да се върнем отново в навечерието на Коледа през декември 1818 година. Според една от легендите на 23 декември помощник-викарият на църквата „Свети Николай“ в Оберндорф, градче на 20 км от Залцбург, Йозеф Мор с ужас открива, че мишките са прегризали меха на органа. Какво да прави? Нима може да има рождественска меса без музика! И тогава на църковния служител му хрумва спасителната мисъл -
трябва ни тържествена и същевременно лирична песен, която да се пее в съпровод на китара
На лист хартия, почти на крак, Мор нахвърля няколко стиха и се понася към съседното градче Арнсдорф, където живеел учителят и органист Грубер. След дълги уговорки музикантът се съгласява да помогне на приятеля си и написва към стиховете мелодия, която трябва да се изпълни от двама солисти и хор с китарен акомпанимент. И песента прозвучала за пръв път на другия ден.
Истината в тази история е, твърдят изследователите, че „Тиха нощ, свята нощ“ действително звучи за първи път на 24 декември 1818 година под свода на църквата „Свети Николай“ в Оберндорф. Митът за плъховете обаче е романтична добавка. Авторите на „Тиха нощ, свята нощ“ съвсем целенасочено са търсили създаването на нежна коледна песен. По-късно, след премиерата на творбата, Карл Маухер, майстор на органи, няколко пъти посещава църквата, за да ремонтира органа. Работейки там, той намира копие от композицията и я отнася у дома. Така коледната песен
бързо се разпространява отначало в Австрия, а после и в съседна Германия
Вярно е също, че много години продължавали да я смятат за тиролска народна песен със съмнителен произход.
Всъщност Йозеф Мор пише текста на най-известната коледна песен още през 1816 година, когато е млад свещеник в църквата в Марифар, Австрия. Няма сведения какво точно е вдъхновило Мор да съчини своята поетична версия за раждането на Христос. Дали не е подредил думите по време на своите постоянни разходки в тази красива селска местност или на път към дома на своя дядо, който живеел наблизо? Хубавото е, че не е забравил своето съчинение, когато след година се връща отново в Оберндорф.
Органистът Грубер има късмет и
макар със закъснение от цели 36 години славата идва при него
и той доживява дните си в заслужена почит. Авторът на стиховете Мор обаче така и не дочаква да стане известен. През 1848 година, на 56-годишна възраст той умира в пълна нищета. Но споменът за двамата автори е жив и сега. В Оберндорф под Залцбург върху църквата Свети Николай може да се види надпис: „Учителят Франц Грубер създаде тук на 24 декември 1818 година мелодията, а викарият Йозеф Мор написа също тук текста на песента „Тиха нощ, свята нощ“.
Днес „Тиха нощ, свята нощ“ вече има над 300 превода, издадена е в над 180 версии на 121 езика. Няма знаменит певец, който да не я е изпълнил поне веднъж. Официално е призната за най-често изпълняваната, най-записваната и най-продуцирана песен. Написана от непознат музикант и скромен пастор, божественото й послание пресича граници и докосва човешките сърца навсякъде по света.
По материали от интернет