Заловеният с Европейска заповед за арест Иван Иванов от Иваново да бъде екстрадиран в Португалия, реши Русенският окръжен съд. Задържаният и двамата му адвокати оттеглиха искането си за назначаване на съдебно-медицинска експертиза заради влошеното му здравословно състояние. Всъщност Иван не даде съгласие да бъде предаден на властите в Порто по простата причина, че доброволната процедура е по-продължителна и ще отнеме повече време. А намеренията му са да бъде екстрадиран възможно най-бързо и това да не се отлага за следващата година.
Както „Утро“ писа, ивановчанинът беше задържан заради обвинения, че е част от организирана престъпна група, която е отговорна за извършването на 135 кражби и грабежи. Замесените в схемата успели да източат над 200 000 евро от банковите карти на обраните чужденци, посочва още обвинението. Няколко дена по-късно Иванов се оплака от влошено здраве и поиска комисия да го прегледа, за да прецени дали може да лежи в ареста с тежкия диабет и високото кръвно, от които страда. След като пристигнаха необходимите за екстрадицията документи от Португалия обаче, искането за медицинската експертиза отпадна.
Според близките на ивановчанинът той е напълно невинен и няма нищо общо с повдигнатите обвинения и воденото разследване в Порто.