Поръчките на храна за вкъщи и офиса в България са се удвоили само за година, сочат данни на компанията BG Menu. Между 60 и 70% от тях се правят в София, но интересът към този тип услуга се увеличава и в другите големи градове.
Средната стойност на поръчка за 2014 година е 34 лева за столицата и 14,5 лева за страната. Разликата се обяснява с това, че освен „бърза храна“ софиянци имат афинитет към по-висок клас ресторанти.
Най-масовите поръчки за България са на пица и китайска кухня. Фаст фууд се поръчва средно 4 пъти на месец и е категорията с най-сериозен ръст, докато висок клас храна - 2 пъти.
Броят на хората, които поръчват храна, също се е увеличил през 2014 година (25%), като от BG Menu отчитат 50% ръст на активните потребители за същия период. Обикновено те са на възраст между 25 и 55 години, с постоянна работа и висока степен на заетост, технически грамотни. 8% от клиентите на BG Menu са чужденци. През последната година обаче ясно се отграничава и групата на търсещите изгодни оферти и намаления.
През 2014 година е отчетлива и тенденцията за увеличаване на поръчките на храна за вечеря. Променят се и предпочитанията на потребителите към определен тип кухня. Ако допреди две години сушито е било хита в премиум сегмента, сега то е изместено от гурме бургерите. За месец се доставят между 8000 и 9000 от тях, като 70% от поръчките са направени от мъже.
Традиционно хит са и поръчките на торти, на които се падат около 9% от всички доставки. Сладките изкушения са определено приоритет за дамите, като 80% процента от поръчките се правят от жени. Тортите заедно с баниците с късмети са сред хитовите поръчки в последните дни преди Коледа, заради офис партитата.