Краят на всяка годината е време за равносметки. По този повод потърсихме за разговор директора на русенското спортно училище „М-р Атанас Узунов“ Борис Цветанов.

- Г-н Цветанов, имате ли основания за приповдигнато настроение преди празниците?
- Имаме! Нашето училище ще е за втора поредна година номер 1 в България сред общо 6-те специалиализирани държавни училища под егидата на Министерството на младежта и спорта. По успехи ние сме на първо място и при олимпийските звена, където са събрани най-добрите спортисти.
- Кои спортове във вашето училище са с най-голяма тежест?
- Успехът е общ, но приносът на кану-каяка и вдигането на тежести трябва да бъде отбелязан без уговорки.
- Колко ученици възпитава вашето училище?
- В момента учениците са 283 в 15 вида спорт. Знам, че ще питате как се справяме с държавния план-прием. Трудно! Демографската криза оказва влияние и при нас, но нашата амбиция е да развиваме училище за знаещи и можещи ученици. Затова и се стараем да създадем добри условия за работата на спортистите и техните преподаватели. Ето, по два проекта пред държавата направихме цялостен ремонт на училищната сграда - нови врати, прозорци, боядисване, покрив и т.н. Сега ще кандидатстваме по проект за 605 000 лева, с които ще санираме сградата, ще направим основен ремонт на басейна и прилежащите към него помещения. Правим постъпки да вземем и общежитието на бившата Гимназия по зърнотехнологии. Идеята е там да изградим модерен възстановителен център с лаборатория, кабинети за предсъстезателни прегледи и функционални изследвания. Тази база трябва да бъде толкова добра, че от нея да се ползват и спортисти от съседните градове. По-удобно ще им е, ако пътуват до Русе, вместо за София. В това общежитие ще бъде изградена и хотелска част за състезатели, които идват на турнири и първенства в нашия град. Искаме да затворим цикъла така, че всичко необходимо като инфраструктура да е на едно място. 
- Какво става с футболния терен, който не изглежда в добро състояние?
- С Община Русе ще работим за неговото възстановяване. Планираме игрището да е с изкуствено покритие, модерни съблекални, електрическо осветление. Имаме план до терена да бъде поставена тартанова отсечка от 100 метра, която ще се ползва от лекоатлетите. Днес /вчера/ ще имаме среща с депутатите Пламен Нунев и Свилен Иванов, зам.-кмета Иван Григоров, президента на ФК „Дунав“ д-р Сименов Симеонов. Ще обсъдим проблемите с този терен, защото практически той не е наша собственост, но може да се ползва от всички - дори от обикновени граждани.
- А какво става с Цар Футбол в русенското спортно училище?
- В момента имаме една смесена паралелка. От идната година ще опитаме да създадем основна от петокласници. Така е по изисквания. Следващият сезон ще организираме международен футболен турнир с участници от нашето училище, Бургас, Варна, холандски отбор, „Бешикташ“, тим от московското спортно училище „Браницкий“. Затова отсега ще сложим началото на спонсорска кампания, защото ние не можем да поемем сами организацията на турнира.
- Имате ли усещането, че някои спортове стоят извън дневния ред на вашето училище?
- Имам. Затова много ми се иска на първо време да работим по създаване на паралелки по волейбол и художествена гимнастика.  
- Как ще развенчаете мита, че вашите ученици не са сред най-добрите по общообразователните предмети?
- С факти - през изминалата учебна година нито един ученик от 12 клас не получи двойка на матурите. Резултатите дори бяха много добри. Опитваме се да правим така, че спортното обучение да върви наравно с общообразователното. Ще издам и една тайна - през 2015 година в НСА ще се влиза без приемни изпити. Основният атестат ще е успехът в дипломата, затова всеки ученик, който иска да продължи образованието си, ще трябва да учи повече.
- Как ще оборите тези, които казват, че да си ученик в спортно училище е безсмислено занимание, защото випускниците тръгват към живота без професия?
- Вероятно не сте запознати, но далеч вече не е така. Всеки ученик с диплом за завършено спортно училище получава пълните права да работи за начало като помощник-треньор.
- А как ще помогнете на борците, чиято зала в „Локомотив“ е в много лошо състояние?
- Помислили сме за тях. От 5 януари идната година ще ги приберем в сградата на училището. Вече им заделихме помещение. Няма да ги оставим да тренират сред влага, мухъл и студ, както беше досега.
- Очакват ли ви нови главоболия в изпълнението на приема по новата държавна поръчка?
- Знаете, че тези делегирани бюджети ни връзват ръцете и останалите колеги правят всичко, за да задържат учениците си. Аз бих казал така - децата, които умеят да пеят, рисуват и да танцуват, нека да са в Училището по изкуствата. Тези, които имат заложби за спортисти, могат и трябва да намерят своето място при нас. Това са логични и естествени процеси. Освен това предпочитам да говоря като цяло за децата на Русе, а не за децата от това, онова, трето или четвърто училище.