Русенските депутати са договорили с регионалния министър Лиляна Павлова и директора на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров от Русе до Велико Търново да бъде построена магистрала. Срещата се състоя в петък, във времето, когато вървяха оживените дебати по бюджета, затова не всички от русенските народни представители успяха да дойдат, но мнението на всички е единно – че тази магистрала трябва да бъде построена час по-скоро, каза за „Утро” Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.
Той обясни, че настояването на русенските парламентаристи среща голяма подкрепа у министър Павлова. По време на разговора е станало ясно, че до март догодина трябва да завърши процедурата по възлагане на проектирането, което ще струва около 4 милиона лева, като сумата ще бъде поета от Агенция „Пътна инфраструктура”. Проектирането трябва да приключи за около 1-1,5 години и да стартират отчуждителни процедури.
Финансиране за самото изграждане на магистралата ще се търси по „Плана Юнкер“ и програма „Транзитни пътища“ на Световната банка. „Строителството ще започне с бюджетни средства, дори и международното финансиране да се забави с обхода на Бяла, който е най-невралгичният участък“, уточни Веселинов, който е категоричен, че народните представители независимо от политическата си принадлежност ще продължат да подкрепят и катализират процеса. Магистралата Русе-Велико Търново е от изключително значение за нашия град, радвам се, че и министър Павлова, и Лазар Лазаров показаха, че този проект е приоритетен и за техните ведомства, заедно с пътя от Видин към вътрешността на страната, обясни депутатът. Според него изграждането на важната изключително натоварена отсечка ще допринесе Русе да се оживи значително и да върне ролята си на важен транспортен център.
Народният представител от Патриотичния фронт, който вече е във ваканция, увери, че в личния му дневен ред фигурират и други проблемни пътища в региона, въпроса за които той предстои да повдигне през следващата сесия на Народното събрание. Той поясни, че става дума за пътищата Бяла-Попово и Русе-Кубрат.