„Самурайски“ меч откриха озеленители от екипа „Резитби“ на „Паркстрой“, докато разчистваха в събота храсталаците на площада от двете страни на Съдебната палата. Разпрострелите се клонки на иглолистните растения, които от години правят нисък зелен шпалир пред входа на съдебната институция, са криели неимоверно количество боклуци, установили хората от звеното. Докато изрязвали широките „лапи“ на храстите и разчиствали пространствата в двете квадратни лехи, те се натъкнали на своеобразна пещера на Али Баба от приказката на Шехерезада. „Съкровищата“ едва ли биха предизикали алчни погледи, но със сигурност са били истински богатства за вехтошарите, обитаващи в топлото време района. Пластмасова „бъчвичка“ с вкиснато вино, няколко чифта вехти обувки, празни шишета от бира, буркани със зимнина, дрипаво одеало и какво ли още не вадеха работниците от лехите. Най-много бяха пластмасовите бутилки - от минерална вода и безалкохолни напитки, които явно минувачите по центъра най-безгрижно изхвърлят в зелените площи. Смях и солени шегички предизвика у бригадата и друга „находка“ - играчка за секс упражнения, малко позацапана от пръст и клечки, но затова пък с впечатляващи размери.
Променяме визията на това градско пространство, обясни за „Утро“ ръководителката на екипа Снежана Георгиева. В момента ландшафтният архитект Росица Върбанова работи върху проект за озеленяването, а в това време тимът „Резитби“ отстранява сухите клони и старите насаждения. Тук ще засадим юниперус виргиниана - това са растения, известни още като моливно дърво, каза Георгиева, като поясни, че те са иглолистни сродници на кипарисите. Отстрани лехите ще бъдат обточени с нисък бордюр от чимшир и така ще се впишат в цялостния ансамбъл на градината в центъра, където чимширените бордюри са вече факт.
Точно сега е времето да се погрижим за зеленината в града, добави Снежана Георгиева. Тя припомни, че дърветата по улица „Княжеска“ вече са оформени кълбовидно, като това е не само естетичен ефект, но и спасителна акция за старите корони. Почистваме всички сухи клони, като отрезите се замазват с блажна боя, за да се предотврати проникването на вредители, но също и да се опазят срезовете от измръзване, каза тя. Подрязани и оформени са вече и таксусите - големите конусовидни елхи покрай Паметника на свободата. Иска ни се наистина гледката да радва русенци, остава те да не хвърлят безразборно боклуци из зелените площи, изрази плаха надежда озеленителката.