Лекарският съюз ще подпише рамковия договор за 2015 г. при условие, че исканията им бъдат изпълнени до 29 декември, реши извънредният събор по темата вчера.
Исканията на докторите са за увеличение на две дейности на джипитата с по 50 стотинки и една с 1 лев. За спациализираната помощ се настоява заплащането да се вдигне също с 1 лев. Гласуваната от парламента сума за доболнична помощ е малко над 4 милиона лева и исканията ни са за още около 2 000 000 лева, така че те са изпълними, уточни за „Утро“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. По думите му с 10% повече пари се искат за инфекциозните пътеки в болниците, а за лечение на тежкия диабет докторите настояват за отпускане на 100 лева допълнително.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който е единственият ресорен министър, присъствал на лекарски събор, застанал твърдо зад исканията на колегите си и обещал в оставащите 4 работни дни да преговаря с ръководството на Националната здравна каса за удовлетворяване на исканията на Българския лекарски съюз. Ако това не стане, няма да подпишем рамковия договор, както това вече се случи преди години, каза и д-р Виделина Моллова, която е един от четиримата зам.председатели на русенската колегия на Българския лекарски съюз. Думите й бяха потвърдени и от д-р Райчинов.