29-годишният Николай Стоянов от Петрич, който бе заловен заедно със свой приятел на 5 ноември на влизане в Русе, поиска да бъде пуснат от ареста в по-лека мярка за неотклонение. Търговският представител бе задържан в района на хижа „Приста“, а в софийския мерцедес, с който той и приятелят му пътували, били открити 650 грама марихуана и 2 грама бяло прахообразно вещество. Според прокуратурата двамата петричани са доставяли наркотици на дилъри в Русе. Задържани за това са още 24-годишният Мартин Иванов от Сандрово, а след това и криминално проявените му помощници Кристиян Недялков и Джихан Исмаилов, и двамата на 22 години. При обиските в домовете им в Русе и Петрич са намерени 1387 грама метамфетамин, 1806 грама марихуана, мобилни телефони, СИМ-карти, компютри и везни. В Петрич е арестуван и шести член на групата, но той ще отговаря пред тамошния съд.
Адвокатът на Стоянов заяви, че не се знае какво е откритото вещество в дома на клиента му в Петрич, тъй като експертизата все още не е готова. Още повече, че жилището, в което младежът живеел, не било негово, а на неговите родители. С това адвокатът постави под съмнение на кого принадлежи съмнителното вещество. Заради добрите му характеристични данни, трудовата му ангажираност, завършеното висше образование и липса на предишни осъждания и висящи дела, защитникът от Благоевград посочи, че най-адекватно е Николай да бъде пуснат под парична гаранция. Според адвоката липсвали доказателства за каквато и да е вина от страна младежа.
Прокуратурата обаче посочи, че доказателства за участието му в разпространение на наркотици на територията на Русенско има и сметна, че мястото му е в ареста. Това реши и съдът, като не промени мярката му за неотклонение, но решението може да се обжалва.
Жалба, с която оспори задържането си, беше пуснал и 24-годишният Мартин Иванов от Сандрово. В началото на заседанието обаче той и двамата му адвокати размислиха и оттеглиха искането си за по-лека мярка.
Според обвинението Петър и Николай са доставяли дрога от Меката на марихуаната у нас - Петрич, на Мартин Иванов в Сандрово. Той пък я разпределял на Кристиян и Джихан, за да я разпространяват. Доставката ставала по два различни канала - Петър носел марихуана, а Николай - метамфетамин, и така на практика са разбити два наркоканала.