2 години условно с 4 години изпитателен срок, отнемане на шофьорската книжка за срок от 3 години и 68 000 лева обезщетение за причиняване на смъртта на 35-годишен мъж. Това е присъдата, която 43-годишната Антоанета Н. чу. Наказанието може да се обжалва и най-вероятно това ще се случи, тъй като защитата й до последно настояваше за нейното оправдаване.
Самата Антоанета сподели, че съжалява за смъртта на момчето, но вината за случилото се не е нейна.
Шофьорката без нито едно засечено нарушение за близо 25-годишния си стаж зад волана се изправи пред съда заради инцидент на пътя Русе-Силистра в района на кръстовището за Николово. Тя тръгнала от Николово за Сливо поле, откъдето със закупеното преди броени дни БМВ трябвало да прибере мъжа си от работа. Според прокуратурата идващата от селото жена е погазила три правила - не е спряла на знака „Стоп“, не е завила плътно вдясно по платното, а e навлязла в насрещната лента и блъснала почти челно бус „Мерцедес Спринтер“. В резултат от това колите са се въртeли, шофьорът на буса е изхвърчал и е починал на място. Тежко пострадала била и самата Антоанета, която най-вероятно благодарение на колана е оцеляла. Обвинението изтъкна, че катастрофата е причинена по непредпазливост и небрежност на водачката, като посочи, че трябва да се отчете фактът, че загиналият мъж е карал без колан. Малкото дете на починалия на място шофьор бе конституирано като граждански ищец и чрез майка си поиска 80 000 лева обезщетение.
„Имаме пътно произшествие на 17 август 2013 година. Това е, което знаем по делото. Няма изчерпателни и категорични доказателства как се е стигнало до инцидента, въпреки изобилието от косвени доказателства, свидетелски показания и експертизи. Нямало е нито един очевидец на инцидента и дори пътните полицаи, които са отишли на място, не са можели да разгадаят как е станала катастрофата. Антоанета е обвинена в три нарушения на пътя, но загиналият е извършил четири - карал е без колан, който е можел да спаси живота му, движил се е с превишена скорост от 104 км/ч, не е контролирал непрекъснато шофирания от него бус и не е бил внимателен на кръстовището“, пледира адвокатът на сочената за виновна жена. Защитата добави, че пътят в района е широк близо 11 метра, има ускорителна лента, а за да вземе завоя, Антоанета е имала около 7 метра на разположение. „Колкото и калпав шофьор да си, няма как при тези условия да навлезеш в насрещното. Според нас водачът е изпреварвал, бил е заслепен от слънцето и не я е видял или по някаква друга причина той е бил в насрещното“, допълни защитата като посочи, че той е санкциониран многократно за нарушения на пътя.
Вчера пред съда бе разпитан спряганият за пръв свидетел на катастрофата, за когото имаше данни, че е разговарял с полицаи и дошлите на място хора. Човекът обаче отрече да знае за какво става въпрос.
Съдът призна Антоанета за виновна по всички обвинения. Магистратите прецениха обаче, че вина за трагичния си край има и загиналият шофьор, затова не уважиха пълния размер на исканото от наследника му обезщетение.