Много специален коледен подарък получи вчера ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев. По време на традиционната предпразнична среща с журналисти по телефона се обади лично председателят на Българската академия на науките акад.Стефан Воденичаров, за да съобщи, че проф.Белоев е избран единодушно за член-кореспондент на БАН. Видимо развълнуван, ректорът обясни, че в тази сесия на БАН кандидатите в отдела по инженерни науки са били 13 души, а неговото име е било първо в списъка. Това е признание и за мен, и за целия университет, каза Белоев, като не без гордост посочи, че неговата кандидатура е била подплатена с впечатляващо CV като автор на 5 учебника, 12 монографии, 244 статии и 12 патента, ръководител на 22 докторанти. Той е имал подкрепата на 6 ВУЗ-а и 38 организации, 34 от които от чужбина.
Проф.Христо Белоев е третият русенец, който е удостоен с титлата на член-кореспондент на БАН. Първият е митрополит Григорий, който е обгрижвал Доростолска и Червенска митрополия от 1872 до 1898 г. Вторият е академик Михаил Арнаудов, който е роден в Русе, но цялата му творческа дейност е свързана със Софийския университет.
„Сега съм на 56 години. В навечерието на коледните празници си пожелавам до 60-ата си година да атакувам титлата академик“, каза проф.Белоев.
След поздравленията и наздравиците той направи кратка равносметка на изминалата година, като започна с проблемите. Единият от тях е приемът, при който тази есен са останали незаети 500 бройки главно в инженерните специалности. Вярно е, че за това има причини в демографската и в икономическата криза, но не губим надежда да създадем интерес към университета у учениците с технически наклонности, коментира ректорът. Другият проблем той вижда в рейтинговата система, резултатите от която бяха обявени неотдавна. Според тях Русенският университет в над 60% от професионалните направления се придвижва напред, но в други ни предстои още работа, коментира той. Все пак за машинно инженерство сме на второ място и ще получим бонуси за това, обясни Белоев, като отново настоя критериите в рейтинговата система да се променят.
Той посочи и радващите факти. 59 успешни докторски защити, акредитации на 4 професионални направления и на 2 нови специалности - строително инженерство и растениевъдство, с оценки над 9.00 са акредитирани и 9 докторски програми, 15 реализирани проекта по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с финансиране от близо 4 млн.лв., както и по други 39 проекта по национални и международни програми са сред основанията за гордост в университета. Благодарение на това разполагаме с прекрасно оборудване, вече пореден министър, който посещава университета, остава възхитен, каза Белоев. Той посочи също и важното място на изградения благодарение на бизнесмена Игнат Канев център, който вече се превръща в културно и научно средище, като получи и специалната награда в националния конкурс „Сграда на годината 2014“.