Русенската митрополия може да се окаже голям длъжник на Брюксел за ремонта и облагородяването на Басарбовския манастир, става ясно от изявление на дядо Наум пред столичен вестник.
Обновлението на скалната обител е направено по трансграничен европроект, в който българската страна е напълно изрядна и е извършила всички планирани дейности, но партньорите от Румъния са неизрядни. Това е станало след обжалвания на обявените обществени поръчки, заради които съседите са изпуснали сроковете за усвояването на парите и тяхната част на проекта е неизпълнена.
„Русенската митрополия е изрядна в своята част, има документация, всичко е одобрено, минавали са комисии, които са приемали всичко, но не така се е случило с румънската страна“, казва владиката.
Сумата, която Европа може да поиска обратно, е 162 000 лева. Това е основната част от задълженията на митрополията от 172 747, установени от назначената от митрополит Наум ревизия след встъпването му в длъжност. Заедно с дълговете одитът установява лоша счетоводна отчетност, липса на пълни годишни финансови отчети и други нередности
„Поисках този одит, за да имам ясна картина за случващото се в митрополията. Негово светейшество патриарх Неофит беше предварително информиран лично от мен за намерението ми“, обяснява дядо Наум.
Той ще вземе отношение по резултатите от ревизията след заседанието на Епархийския съвет на 29 декември, което трябва да реши ще се търси ли съдебна отговорност от някого за занемарените финансови дела на митрополията.