Иван Вуцов бе награден вчера с българска „Златна топка“ „за изключителни заслуги към българския футбол“ и по повод неговата 75-годишнина. Като се сетим, че президентът Георги Първанов раздаваше на, меко казано, странни хора и на килограм най-високия орден „Стара планина“, признанието за Сивия кардинал не бива да ни стряска чак толкова.
Бившият футболист и треньор на „Левски“ и националния отбор ще остане в историята като джентълмена с най-скъпата плюнка на света. През 1990 година той наплю страничния съдия на мача с Шотландия и БФС отнесе глоба от 25 000 швейцарски франка. Освен това ФИФА отстрани Бай Вуцан за 4 години от всякакви международни двубои.
Другата голяма заслуга на нашия герой е най-красивият според познавачите автогол на световно първенство. Атрактивният плонж и удар с глава в българската врата срещу Португалия през 1966 година е ненадминат шедьовър номер 1 и до днес.
През 2005 година бившият играч на „Спартак“ /Вн/ и „Черно море“ Иван Петров разкрива пред „7 дни спорт“.
„Преди мача с „Вечвой“ Вуцов вкара 8 футболисти от Елена в нашата съблекалня. Пред тях обяви, че трябва да завършим наравно. Излязохме отпуснати и паднахме с 0:1. Две години по-късно футболист от Елена уточни пред мен: „На вас Вуцов каза да не играете, а на нас после ни каза да играем. Камионът с дървения материал за вилата му замина още преди мача“, разказва дословно Петров.
Легендата за Сивия кардинал разнася и други подобни случаи, но кое е вярно, и кое не е, кой да ти каже. Истината е, че времето го превърна в синоним на шуробаджанащината, врътките и на дребния тарикатлък за личен интерес в българския футбол.
Иван Вуцов колеше и бесеше дълги години от името на Иван Славков като изпълнителен директор на БФС, а напоследък, след като обучи в движение много „силни“ ученици по типично негов маниер на действие, непрекъснато раздава съвети по медиите като последна инстанция и едва ли не като патриарх на родния Цар Футбол.
„Със своите подмолни действия, довели до моето и на Наско Сираков уволнение, той /Вуцов/ осуети поне още три участия в групите на Шампионска лига. И поне 100 милиона европейски пари, с които „Левски“ щеще да построи не само една трибуна, а цял стадион“, казва на 15 август 2013 година пред „Гонг“ бившият наставник на „сините“ Мъри Стоилов.
Вуцов отговаря светкавично, че такива специалисти като Мъри в България имало поне 30!
Вчера теоретикът на знаменитото „пакетно придвижване“ и автор на култовата фраза „Шъ съ борим, шъ съ бийм“ бе качен на нов пиедестал със „Златната топка“ в ръце и умилителна просконференция, на която разказа напоително за своя звезден път. Както можеше да се очаква, по традиция даде и ценни съвети.
Всъщност, какво ли може вече да ни изненада в държава, която потъпка до унизителна брошка по тънки политически сметки орден като „Стара планина“ и какво може да ни радва в страна, която провъзгласи безподобния Малък Тошко за „любима звезда на България“!
Един Иван Вуцов в алеята на легендите е само пореден тъжен знак, че България от десетилетия се лута в лабиринт без изход в търсене на своята нормалност.