Русе си остава Русе и това си личи по университета - с това изречение министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев започна срещата си с чуждестранни студенти от български произход в Русенския университет. Русе е шампион във въвеждането на прогресивни практики, и университетът следва тази традиция, отбеляза министър Танев, който преди да се срещне със студентите, разговаря с ректора проф.Христо Белоев. Грабна ми сърцето вашият университет, призна министърът, като поясни: „В България сте на едно от най-добрите места, имате отлични преподаватели и отлично ръководство!“. В разговора взеха участие и ректорът проф.Христо Белоев, доц.Мария Фъртунова, директор „Висше образование“ в МОН, началникът на регионалния просветен инспекторат Димитър Райнов. Проф.Белоев връчи на министър Танев Кристалния знак на Русенския университет.
В интерес на истината Танев се обърна отначало към студентите на английски и веднага след това поясни, че за успешната реализация днес владеенето на английски език е равносилно на сутрешното миене на зъби, както е било с латинския в Средновековието. След като пожела на младежите светли коледни и новогодишни празници, той отговори на въпроси на чуждестранните студенти. Един от тях бе свързан с визите, за които приетите в Русенския университет дълго чакат в родните си места. Има нещо закостеняло в службите, но вие ми напишете за проблема в писмо, аз ще го предам на министъра на външните работи, който е мой студент, обеща проф.Танев. На предложението на преподавателката д-р Велислава Донева образователното министерство да организира кратки интензивни курсове по български в Тараклия и други университети за младежи, които ще следват в България, той отговори с контрапредложение: „Колежке, ще ви кажа нещо, което знаете, но досега не сте го чували от министър. Трябва да се съберете и да опростите малко българския език...“.
Преди срещата министър Танев коментира пред журналисти актуални въпроси, свързани с висшето и средното образование. От вчера вече имаме два варианта на проектозакон за образованието - на председателката на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова и на депутата от БСП-Лява България Валери Жаблянов, каза той. Според Танев е много важно да се намери диалог и да се изработи закон с хоризонт от поне 10 години. Законът трябва да бъде като американската конституция, обясни министърът.
Той коментира и очакваното въвеждане на дуалното образование, за което вече е изработена концепция, заимствана от тази в Германия. За съжаление, у нас индустрията и бизнесът не са толкова развити, както е в Германия, но е по-добре дуалното образование да тръгне и да се развива, отколкото да чакаме идеалните условия, заяви министър Танев. Той увери, че министерството ще ускори процедурата по предаването на студентските общежития и столове на университетите - казус, който съществува и в Русе. Проблемът със собствеността на студентските общежития и столове е едно неприятно наследство от объркването на отношенията на собственост от времето на социализма, коментира министърът.