Георги Георгиев е роден в Русе през 1976 година. Завършил е Земеделския техникум в Две могили, а след това финанси във Великотърновския университет и право в Русенския университет. През 2011 година е избран е за кмет на Борово като кандидат на БСП.

- Господин Георгиев, как се отрази тази тежка за общините година на Борово?
- Действително беше много тежка година. На всички е ясно, че като цяло в държавата битуваше политическа и икономическа нестабилност и това влияе много на местната власт. Когато започнахме мандата си, поехме ангажименти, искахме да сме отговорни пред хората, но беше много трудно. Въпреки това в община Борово бяха приключени четири значими проекта и паралелно с тях финализираме други четири.
По мярката „Развитие на селските райони“ имахме три лота за частична реконструкция на водопровод в три населени места - Батин, Горно Абланово и Екзарх Йосиф, като подменихме централен водопровод с дължина общо 21 километра. Чувствително се намалиха загубите на вода и рязко спадна цената, която плащат хората. Подобри се и качеството на водата. Това беше много тежък проект за изпълнение, тъй като имаше голям финансов ресурс за управление - 12 милиона лева, като имате предвид, че общият бюджет на общината е 4.2 милиона лева.
Другият проект, който също приключихме успешно, е за туристическата пътека в Батин. Там стойността беше 263 хил. лева без ДДС. Направихме седем беседки, амфитеатър, отворихме гледката към Дунав и остров Батин, археолозите от музея в Русе под ръководството на Върбин Върбанов започнаха разкопки в местността Скайдала и откриха ценни исторически артефакти.
На практика с минимални разходи от страна на общината приключихме. От трите лота по водопровода имаме разминаване на разходите с 10.71 лева, а за туристическата пътека - с 5.43 лева. Честно казано това определям като успех за екипа и за цялата община. Мога категорично да кажа, че това, което се случи в Борово, е доказателство, че европейските проекти в България могат да бъдат успешни.
- По думите ви излиза, че европейските проекти могат да бъдат добър инструмент за промяна на общините.
- Нещо повече - в момента единственият източник на свежи пари в държавата, до които може да стигне местната власт, са европейските програми. Знаем какво е положението в държавата, затова ще е проява на безотговорност, като не използваме европейския ресурс.
- Това означава ли, че продължавате да търсите такива програми?
- Точно така. Вече имаме разработени четири проекта от публично-инвестиционния фонд, които сега изтичат. Преустроихме бивша автогара, която беше полусъборена, в зала за младежки дейности и спорт. Облагородихме и терена около нея и така се получи чудесен парк, а през следващата година ще купим и фитнес уреди за тази зала.
В момента изграждаме футболно игрище с изкуствена трева. То ще е в ромската махала, за да може и децата там да спортуват, да се развиват и да не правят поразии.
Сградата, която е зад общината, стана медицински център. Там също имаше много работа по реконструкцията, тъй като искахме да оформим достъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Сега личните лекари - двама са в Борово и стоматологът, ще имат нови кабинети за практиките си. Тъй като тази сграда е с нова отоплителна система, с изолация, нова дограма и т.н., разходите са три пъти по-ниски от общинската къща.
- Преди два месеца в Горно Абланово беше открит местният Канев център. Как се включихте в изграждането му?
- Дарителят Игнат Канев ни даде 380 000 лева, а Общината се включи с терена и 80 000 лева. За нас тези пари са голяма сума и ще продължим да се разплащаме със строителите и през следващата година. Искрено съм им благодарен обаче, че ни дадоха този шанс и разбраха, че не можем да извадим толкова пари наведнъж.
Не съм спал цял месец преди откриването му. Буквално 15 дни преди да дойде г-н Канев не бяха сложени дограмите и имахме наистина денонощна работа. За 119 календарни дни успяхме да направим всичко до най-малкия детайл. Хубавото е, че дарителят Игнат Канев остана доволен и заедно начертахме още планове за Горно Абланово. Какви са те, ще обяви самият той. Аз само мога да съм му благодарен за това, което прави за селото си и за общината.
- Утихна ли битката, която се разрази преди време между вас и Общинския съвет?
- Честно казано, ми беше много трудно, но успях да убедя колегите си от ОбС, че в местната власт няма място за политиканстване, а всички заедно трябва да работим в една посока в полза на гражданите. Ако сме обединени, нещата се случват по-лесно. В противен случай целият мандат преминава в обикновена и неспирна конфронтация. За съжаление политическата ни класа има огромна вина за това, че нямаме национална кауза и цели. В Борово обаче война няма и резултатите са налице.
- Въпреки че Общинският съвет е доминиран от ГЕРБ, а вие сте от БСП?
- Имахме много тежки моменти, особено в началото. Започнахме мандата с остро политическо противопоставяне и нямах никакви 100 дни толеранс, аз нямах и една минута толеранс. В последствие аз започнах да защитавам всяка една докладна в ОбС на комисии. Стараех се да бъда максимално подготвен и да убеждавам колегите, че това е в интерес на общината, на хората в нея. Не съм предлагал нещо неразумно и вероятно затова започнахме да работим добре.
Вижте, аз съм от Борово, тук е семейството ми, всички ме познават и няма да допусна да стана за срам и упреци от страна на хората.
Наложи ми се да направя реформа в администрацията и да подбера хора, които имат моя ентусиазъм, професионалисти са, нямат страх от европейските проекти и са готови да направят нещо повече от длъжностната им характеристика. Освободих всички, които показаха ясно, че нямат желание да работят.
- Имате ли сключени договори за снегопочистване? Знае се, че районът не е лесен.
- За една от отсечките нямаше кандидат за снегопочистване и бях принуден да взема две машини от Самоков. С автовоз ги докарахме двете Т150, сключихме договор и осигурихме така почистването. Става дума за пътя от Горно Абланово до Екзарх Йосиф. Там стават страшни снегонавявания - по 2-3 метра сняг е имало. Ако не бях го направил, това обрича две села да останат откъснати от света.
- Как се забавлявате в Борово?
- Имаме си три общински футболни клуба - в Батин, Екзарх Йосиф и Борово и нашите отбори се въртят около първите места в нашата група. Радваме се на певчески състави и пенсионерски клубове и очакваме с радост всеки празник, на който те имат изява. Община Борово е жива, има млади хора и със сигурност ще има и още по-добри години.