Назначението на Ивайло Петев-Кмета за селекционер на националния отбор по футбол ще спечели малко време за тарторите в БФС начело с Йордан Лечков.
Да ни прощава Петев, когото уважаваме от кратката му игра с екипа на „Дунав“, но той въобще не изглежда готов за този пост. Две титли с „Лудогорец“, добри мачове в Европа и един кратък гастрол в Кипър - това е визитката на човека, наследил Любослав Пенев. Ето какво казва късата му трудова книжка - треньор на „орлите“ от 30 юни 2010 година до 21 юли 2013-а. И хоп, вече на четвъртата от треньорската си кариера държи кормилото на националния тим! Браво! Същото кормило, до което така и не бяха допуснати в най-силните им години запазени футболни марки като Гочето Василев и Паро Никодимов, например. 
Ако разградските трофеи са атестат за висш пилотаж в треньорския бранш, селекционерският пост спокойно можеше да бъде поверен още на Стойчо Стоев и Георги Дерменджиев. Защото добрите игри на „Лудогорец“ в Европа продължиха и при двамата.
Спокойно, има време и за тях, тъй като пряк отговорник за националния отбор не е кой да е, а архитектът и основен говорител на западащия български футбол Йордан Лечков.
И знаете ли какво ще стане? След първите загуби на Петев същият Лечков ще се извърне и ще „сготви“ без да му мигне окото младия специалист. Ще каже, че му се предоверили. Ще излезе, че му е било рано за такава голяма хапка. Същият Лечков въобще няма да спомене, че и Моуриньо ще е безсилен да стори нещо с тези спънати футболисти и фарсовото ни вътрешно първенство. Селекционерът ще си вземе по навик няколкото заплати по бързо прекратения договор, а БФС ще търси следващата си жертва.
Най-смешното в първите изявления на Петев бе, че щял да търси контакт с Димитър Бербатов. Представяте ли си само - една от големите все още фигури в европейския футбол на среща с бъдещия си, анонимен на практика наставник. Една планета срещу случайно преминаващ астероид!
Каква мила сценка ще е - запознайте се, това е Петев! Да де, ама тази среща едва ли ще се състои някога. Бербатов отказа завръщане в националния отбор на авторитети като Матуес и Любо Пенев, камо ли да удари коляно сега на новоизпечения селекционер. Матеус удържа поста точно една година, дано Ивайло Петев да се закрепи повече...
Като го слуша човек, амбициите му са респектиращо високи. Само че амбициите не вкарват голове и не трупат победи. Трябва да имаш и добри футболисти, каквито България сега няма. Знаят го и Лечков, и Пенев. Номерът е да се изтикат още няколко месеца, когато пак ще се правят преоценки и ще се търси нов национален селекционер.