Списък с 14 проекта от социалната и модната сфера, които ще бъдат реализирани през следващата година, оповести на пресконференция вчера русенската компания за мъжка мода “Ричмарт”. Целта на предварителното им обявяване е всички, които се интересуват от тях, да се включат активно в идейната разработка и реализацията им.
Собственикът на “Ричмарт” Мартин Йорданов изрази надежда, че около трудната задача за налагане името на Русе като модна столица не само на страната, но и на европейско ниво, ще се обедини целият шивашки бранш и близките до него индустрии.
Само така ще можем да продаваме със собствена марка, да вземаме пълната добавена стойност, съответно да печелим повече и да изплащаме много по-големи от сегашните заплати. В момента вземаме 4% от крайната цена, ако ние си доставяме платовете, ще печелим 10 пъти повече. Можем всичко, но Европа не ни познава, обясни той.
Списъкът проекти, които “Ричмарт” ще осъществява за постигане на тази своя голяма цел, включва създаване на медийна група за модни новини, организиране на фестивал за мода и фолклорни танци, създаване на специална и разпознаваема русенска награда в модата и на асоциация за дизайнери, осигуряване на стажове на студенти от България и Европа в русенски фирми, организиране на майсторски курсове в университетите и на академия за деца предприемачи, създаване на школа за дизайнери за деца от ромски произход и много други. В началото на следващата година ще бъде обявен и пълният календар за предстоящите в Русе модни събития.
Представители на кметства на 45 населени места - всички от които “Ричмарт” е наел служители, търговски партньори от страната и чужбина и други гости присъстваха на вчерашната Коледна фиеста, с която фирмата отбеляза задаващите се празници. Гвоздеят бяха изпълненията на Формация „Кукери”, изпълнила народни танци и сиртаки в стилни спортно-елегантни костюми. Програмата включваше кулинарна изложба на домашни гозби и напитки от 45 населени места, скечове, песни и танци, томболи и баница с късмети и др. Топ служителите на “Ричмарт” получиха награди за добрата си работа през годината.