252 години след първото изпълнение на „Орфей и Евридика“ на Глук, когато операта предизвиква истински скандал във виенския Бургтеатер, русенската публика ще има удоволствието да види тази творба на прочутия германски композитор. Като очакванията са не за скандал, а за истинско меломанско приключение, в което изобилстват артистичните провокации. Режисьорът Огнян Драганов, за когото стандартните решения са непознат израз, отново ще предложи на публиката ред предизвикателства и в художествените решения, и в интепретацията на вечната тема за любовта. Освен трите основни персонажа - Орфей /Петя Цонева/, Евридика /Мария Цветкова/ и Амур /Диана Василева/, той включва още герои като Харон, Персефона, Хадес. Спектакълът ще бъде премиера и за хор „Проф.Васил Арнаудов“, който за първи път участва в оперно представление. Специален акцент е хореографията, за която директорката на русенския балет Силвия Томова е поканила известните с движенческите решения в театрални постановки в София Виолета Витанова и Станислав Генадиев.
Това е един модерен балет, с който нашият състав се справя блестящо, каза Томова. Според нея с този спектакъл Русенската опера излиза на съвършено нова позиция и започва нов, изключително интересен етап в биографията си.
Премиерата на „Орфей и Евридика“ под диригентството на италианеца Роберто Рега е на 19 декември от 19 ч в салона на операта.