Заловеният с европейска заповед за арест ивановчанин И.И. ще бъде обстойно прегледан от медицинска комисия, които трябва да дадат заключение дали здравословното му състояние позволява да лежи в ареста. Това реши вчера тричленен състав на Русенския окръжен съд и назначи съдебно-медицинска експертиза на търсения от Португалия ром.
Според прокуратурата в Порто ивановчанинът е част от организирана престъпна група, която е отговорна за извършването на 135 кражби и грабежи. Замесените в схемата успели да източат над 200 000 евро от банковите карти на обраните чужденци, посочва още обвинението.
И.И. беше заловен в Иваново преди десетина дни и по негови думи задържането в ареста му се отразявало изключително зле на здравето.
Защитата му посочи, че мъжът има тежка форма на диабет и високо кръвно налягане, а навън го чакали болните му родители, за които той полагал синовни грижи. В ареста пък нямал възможност да ползва личните си уреди, с които измерва кръвната си захар и кръвното си налягане. А още преди заседанието самият задържан се определи като „половин човек“ заради болестите си и бе категоричен, че няма нито едно провинение в живота си. Затова двамата му адвокати поискаха съдът да измени мярката му за неотклонение в по-лека. Още повече, че задължителните документи от Португалия, които гарантират, че ако мъжът чуе присъда ще бъде върнат да я търпи в България, все още не са пристигнали.
В крайна сметка съдът назначи експертиза за здравословното състояние на ивановчанина и отложи делото за мярката му за неотклонение. Дали той ще бъде освободен от ареста, ще се прецени, след като стане ясно какво мислят лекарите по въпроса.