През изминалата година „Утро“ запозна читателите си с Филип Хайвазиян и системата за здравословно дишане и гимнастика „Боди флекс“ и с експеримента с Групата на успеха - 14 души на различна възраст, с различно тегло и различни навици, обединени от една обща цел - да свалят излишните си килограми, да се разделят с вредните си хранителни навици и да се чувстват по-здрави и по-удовлетворени от себе си.
Кой е човекът, който се наема да отвори пред тези хора вратата към здравословния начин на живот и към позитивизма? Откъде тръгва самият той, как стъпва на този път и защо се нагърбва със задачата да бъде учител на другите?
Нашият герой не е нито Хайвазиян, нито Филип и в него не тече арменска кръв. Рождените имена на гуруто на здравословния начин на живот са Филчо Христов, а историята на личния му „възродителен“ процес прилича на приказка. Новите си „артистични“ имена той
приема като воля на съдбата 
Малко след промените у нас младият мъж заминава за Бургас, където започва да учи право в Свободния университет. Там вижда прекрасна бизнес възможност - търговията с печени ядки. „Купува“ занаята от бургаските арменци, които държат монопола в сектора. Затова и нарича фирмата си „Хайвазиян“. Първо само държи павилиони, а след година и половина открива в Сливо поле първия цех в Североизточна България за печене и пакетиране на семки и други ядки. Заради името на фирмата мнозина остават с погрешното впечатление, че това е неговата фамилия. В началото обяснявах, че това не е вярно, но после се отказах и приех новото си име, а през 1999 година се сдобих и със съдебно решение, с което приех арменската фамилия, разказва Хайвазиян.
А за трансформацията на Филчо във Филип
виновни са украинските му приятели
През 2001 година младият бизнесмен отива в Украйна. В бившата съветска република обаче остава няколко години, защото открива нова перспектива.
Украйна се оказва повратна точка в неговото развитие. Там той не само че става Филип, но и тръгва по пътя на личностната трансформация. Понеже Филчо било трудно за произнасяне от украинските му приятели, а и те като българин обикновено го свързвали с именития певец Филип Киркоров, започнали да го наричат с неговото малко име. Така постепенно, но неизбежно Филчо Христов станал Филип Хайвазиян. Заедно с името той
променил и начина си на мислене
и своите житейски приоритети и след няколко години просто станал друг човек.
На 37 години вече бях напреднал в бизнеса, имах зад гърба си добър мениджърски и търговски опит, в Украйна бях представител на мощна швейцарска фирма, но заедно с това бях натрупал килограми и се бях уредил с високо кръвно налягане, спомня си Филип повратната точка, от която започва да търси алтернатива за здравето си.
Казват, че когато човек е готов, намира и своите учители. Това с пълна сила важи и за Хайвазиян.
Първо започва да посещава трансформационни тренинги за личностно израстване. Покрай тях се научава да общува с големи групи хора и да им влияе.
На един от тренингите Филип разбира, че причините за високото си кръвно трябва да търси не само на физическо ниво, но и по-дълбоко в себе си. Така стъпка по стъпка върви към ценностна промяна. Напуска компанията и заживява съзвучно с новата си философия. Запознава се със системата „Боди флекс“ и постепенно намира новото си поприще. Резултатът в личната му сметка е:
14 килограма по-малко и 4 години без хапчета
за кръвно налягане, отлично здраве и енергия. Това стана възможно чрез тотална промяна на начина ми на живот, след като осъзнах, че да си печеливш, не значи да си богат, а да живееш добре, споделя разковничето Филип Хайвазиян. Споделя и още една истина, която преобръща живота му - че здравето на човека тотално зависи от вътрешната му хармония.
Хайвазиян има различни учители, но в основата на всичко стоят източните практики и знания за човека и природата. Самият той, когато вижда какво се случва лично с него, осъзнава, че от тук нататък
неговата мисия е да споделя своя път
Така започва да се учи и да предава наученото на другите хора. Ако всеки направи това, което е съзвучно с него, ако всеки осъзнае своята мисия, тогава ще живее в радост и няма да чувства умора, разсъждава диетологът. Казва, че днес, когато човек има свободен достъп до всякаква информация, тя вече сама по себе си не е същата ценност като преди 20-30 години. Днес и в бъдеще истински ценна е енергията, която всеки от нас притежава и която в съзвучие с енергиите на другите, се превръща в конструктивна сила, казва Филип. Затова са и неговите тренинги - не просто да даде информация на хората, а да ги научи как да я превърнат в инструмент, който да им служи. Като например как чрез дишане и упражнения да станем по-бодри, по-здрави и по-красиви, или пък как да използваме лечебната сила на суперхраните, как чрез мислите си да моделираме своя живот и да преодолеем страховете си... Дори мотивацията му за участие в новия бизнес проект - пекарната срещу Общината, е свързан със здравословното хранене, русенци да усетят истинския вкус на пълнозърнестите хлябове и закуси. 
Съвсем наскоро Филип Хайвазиян и още десетина негови последователи учредиха нова
неправителствена организация „Движение за здраве“
Тя е израз точно на това негово разбиране - че натрупаните знания и опит трябва да бъдат споделени и разпространени широко, за да може повече хора да се възползват от тази философия на здравето и успеха. 
„Движение за здраве“ ще популяризира здравословния начин на живот чрез различни информационни кампании, кръгли маси, но венецът ще бъде един благотворителен маратон. Той ще е посветен на превенцията на коварната болест на съвремието - диабета. „Да изпреварим диабета“ ще бъде мотото на маратона, защото с движение и правилно хранене можем да победим тази болест, казва Филип Хайвазиян.
Преди да стигне до големите обществени каузи, той извървява доста
дълъг път от родното еленско село Разсоха
Завършва гимназия „Христо Ботев“ със златен медал. Взема отличната си диплома точно в началото на 90-те години на миналия век, когато обществено-политическата ситуация преобръща България. За някои това е време на потъване, но за него е шанс да открие своя силен нюх към търговията. Още като войник започва да върти лавката в поделението, а след казармата продължава да търгува с плодове и зеленчуци, после с алкохол.
В един момент решава да се посвети на образованието си. Избира да учи право в Бургаския свободен университет. Но понеже трябва да се издържа, яхва таксито в морския град. Не се задържа дълго в шофьорската професия, защото покрай нея изкъсо наблюдава какво се случва на улицата и скоро вижда нов шанс за личен бизнес в търговията с печени ядки. Баща му по това време е млад пенсионер и става негова подкрепа в начинанието му.
Първият свой павилион за печени ядки Хайвазиян открива на пазара в Ловеч, след собствено маркетингово проучване и благодарение на приятелски контакти. Година и половина по-късно открива
цех за печене и пакетиране на ядки в Сливо поле 
Първият в Североизточна България. Бизнесът върви успешно, но през 2001 година собственикът на фирма „Хайвазиян“ отива в Украйна. Там го води сделка за изкупуване на слънчоглед, а по-късно се връща там, защото открива ниша за своите ядки. Прави своя фирма в Украйна и остава няколко години, като едновременно върти различни дейности, докато един ден не тръгва по пътя на трансформацията.
Филип не обича да коментира много личния си живот, но с удоволствие споделя как промените в него повлияват положително на
връзката му с неговия син Денис
14-годишното момче вече следва баща си, но не насила, а по свой избор, след като се е докоснал да заразителния му пример и лично е видял резултатите от мисленето и практиките, които той популяризира. В началото като мнозина възрастни и аз го назидавах, но после осъзнах, че не контролът, а хармонията в отношенията има по-силен възпитателен ефект, споделя Филип Хайвазиян. Казва, че съветва сина си две неща: да не бъде пълен отличник, защото това деформира, както и това, което прави, да носи радост - и на него, и на хората около него. Е, разбира се, Денис вече е заразен от принципите на здравословното хранене.
А ето и няколко полезни съвета от Филип Хайвазиян за читателите на „Утро“ как да преодолеят негативите на празничните кулинарни фиести:
- поне един пречистващ ден в седмицата, в който да се ядат само пшенични кълнове, ябълки, орехи и мед, салати, към които винаги е добре да се добавят и кълнове. В най-добрия случай пречистването трае 10 дни.
- да се пие достатъчно вода. Колко? По 30 мл вода на килограм тегло през зимата и по 40 мл през лятото. Водата трябва да се пие 30 минути преди хранене и 60-90 минути след това.
- 3 основни хранения и 1-2 междинни закуски, които могат да бъдат с любимите плодове или зеленчуци или пък функционална смес с кисело или прясно мляко. По-малко преработени храни. 
- специално внимание да се обърне на двигателната активност.