Община Бяла ще тегли заем от 1,2 млн. лева от фонд „Флаг“, необходими за реализацията на водния проект. Това решение предстои да гласуват на сесията в понеделник общинските съветници в Бяла. Кметът на Бяла Кольо Келерджиев обясни, че заемът е за необходимите 3% съфинансиране на мащабния проект, който е на стойност над 41 млн. лв. и се финансира по оперативна програма „Околна среда“. Средствата трябва да бъдат осигурени до края на следващата година, а срокът за погасяване на дълга ще е 10 години.
Както „Утро“ писа, след перипетиите, през които премина проектът за водния цикъл на община Бяла, в края на септември най-после бе направена първата копка. По проекта ще бъде подменена водоснабдителната и канализационната мрежа на града и ще бъде изградена пречиствателна станция.
Община Бяла ще поеме и още един дългосрочен дълг от фонд „Флаг“, който е с цел разсрочване на вече поет заем по проект за платформа за достъп на граждани в неравностойно положение в четирите читалища в Бяла.
На идната сесия съветниците предстои да приемат и предложението на кмета Келерджиев за монтиране на  инсталации за отопление и охлаждане с възобновяеми енергийни източници в болницата в Бяла, след като Общината кандидатства по проект за безвъзмездна финансова помощ за повишаване на енергийната ефективност.