125 от редовните читатели на регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще получат безплатни читателски карти. Това ще бъдат русенци, в чиито регистрации номерата съвпадат с бележити дати, свързани с историята на института. Това съобщи директорът на библиотеката Теодора Евтимова, като обясни, че жестът е свързан с отбелязването на век и четвърт от създаването на културния институт. Юбилеят, който трябваше да бъде отпразнуван миналата година, ще се състои тази пролет, тъй като честването беше отложено заради ремонта, какъвто не беше правен от години. През април ще бъде организирана международна научна конференция, с която ще бъдат отбелязани още две годишнини освен тази на библиотеката - 180 г. от рождението на патрона Любен Каравелов и 130 години от смъртта му.
Годината ще премине и под знака на десетия конкурс за екслибрис, темата на който тази година е любовта. Трима от най-нетърпеливите автори - от САЩ, Сърбия и Македония, вече са изпратили по няколко свои рисунки.
Най-нетърпеливите читатели пък вече са подновили регистрацията си в библиотеката. Само за четвъртък и петък до обед новите си карти са получили 254 русенци, от които децата са 41. По-пристрастени към четенето са жените - те са 154. Впрочем, тази година в библиотеката правят още един жест - картите за възрастните, студентите и учениците са с 2 лева по-евтини, цената за пенсионери и деца до 14 г. остава на символичните 3 лева.