Рекордните 2109 заявления са подадени от 15 до 24 октомври по „Аз мога повече“, като напливът и интересът са били огромни в първите няколко дни от отваряне на схемата, заяви началникът на отдел „Активна политика на пазара на труда“ в Бюрото по труда Румяна Бонева. Досега в обучения по „Аз мога“ и „Аз мога повече“ са се включили 3693 души, като 2969 от тях са предпочели обучението по ключови компетентности, при които силният интерес е към изучаването на чужди езици. Тенденцията обаче започва да се обръща в полза на обученията по професионална квалификация и до 2 ноември, когато е крайният срок за подаване на заявления, кандидатите за двете направления ще бъдат приблизително равни, прогнозира Бонева. Една от причините за това вероятно ще се окаже възможността хората, които са преминали обучение по ключови компетентности, да могат да се запишат на курс по професионална квалификация. Въпреки сериозния интерес към схемата, от бюрото обясняват, че опашки и дълго чакане като в другите градове няма, а и специалистите работят с удължено време от 7.30 до 18.30 часа.
627 работни места пък вече са се разкрили по схема „Подкрепа за заетост“, която е насочена към уязвимите групи от населението. 116 души имат сключени договори с предприятия и са започнали работа. Други 106 места са разкрити по насочената към безработни младежи до 29-годишна възраст схема „Първа работа“.
Към края на месеца 101 семейства са се възползвали от услугата детегледач, за която също може да се кандидатства в Бюрото по труда. 95 са обучените за отглеждане на малко дете. Условията към семействата, които искат да се възползват от услугата, е да имат дете на възраст между 0 и 3 годинки, което не посещава ясла, и да работят на трудов договор.