Шест години затвор за Венцислав Ангелов-Чикагото, 3 години условно с 5 години изпитателен срок и 2000 лева глоба за племенника му Анатоли и оправдаване на брат му Пламен. Тези присъди на Русенския окръжен съд бяха изцяло потвърдени от Апелативния съд във Велико Търново. С малка разлика - част от делото срещу Пламен, по което бе оправдан, бе прекратено. 
Решението обаче може да се оспори пред още една инстанция и тази възможност със сигурност няма да бъде пропусната.
В началото на юли 42-годишният Венцислав Ангелов бе признат за виновен, че е подготвил схема за наркоканал от Лима до Мадрид в съучастие с племенника си Анатоли и неустановено лице. За целта е осигурил пари и е дал инструкции на мулето Иван Иванов, което е трябвало да пренесе дрогата.
Ангелов обаче бе оправдан по обвинението, че е подбудил и подпомогнал брат си да купи 5.172 килограма кокаин на стойност 1 448 132 лева от Перу, който да пренесе до Испания. Затова и 45-годишният Пламен Ангелов чу оправдателна присъда.
Наказанията бяха оспорени както от прокуратурата, така и от осъдените.
Осъжданият четири пъти Ангелов създал организация за пренасяне на наркотици през периода януари-август 2011 година, отбелязва второинстанционният съд. За целта Чикагото се свързал с вещ в занаята човек от Кипър, който имал стабилни връзки. Неразкритият по делото „експерт“ трябвало да осигури трафикираната дрога, както и да обезпечава и подпомага „операциите“ чрез инструкции, логистика и съдействие за избягване от отговорност при разкриване на участниците в незаконната дейност. Двамата често поддържали връзка по телефона, като разговорите водели на английски.
Като бивш полицай, който ясно осъзнава престъпния характер на наркотрафика, Венцислав взел мерки за законспирирането на схемата. Купил множество СИМ карти на румънски мобилни оператори като смятал, че съобщенията и разговорите по тях няма да бъдат разкрити. Създал и редакция на диалозите на участниците в трафика, при които разговарящите и пишещите съобщения трябвало да ползват определени думи с условен характер, за които били предварително инструктирани. Думите трябвало да създават впечатление, че не се касае за трафик на дрога.
В схемата привлякъл и сина на сестра си Анатоли, който трябвало да търси закъсали за пари младежи, които да са готови да пренасят багаж срещу заплащане. Така и станало - първото набелязано муле обаче се отказало, тъй като сметнало, че има нещо нередно. Второто муле също усетило, че схемата намирисва, но предложените 4000 евро за разнасяне на куфар от точка А до точка Б го поблазнили.
Последвали десетки разговори и уговорки как точно ще стане пренасянето на багажа. Мулето било инструктирано да изпраща SMS-и, които да започват с обръщението „мила“ сякаш пише на своята приятелка.
Замисълът обаче бил разконспириран от полицията и в деня на контрабандата от Агенция „Митници“ и европейските правоохранителни органи са следили внимателно мулето при връщането му от Перу. Куриерът усетил, че обръчът около него се затяга и се обадил на поръчителите, че зарязва всичко и се прибира в Русе. 
Венцислав и Анатоли се опитали да го успокоят, че всичко е наред и трафикът трябва да бъде приключен, но без успех.
Според прокуратурата тогава на мисия за Перу тръгнал и Пламен. Опитът обаче отново бил засечен от отдела по борба с наркотрафика. Властите в Испания, където трябвало да кацне братът на Чикагото, създали организация за неговата проверка. Инспекцията на летището обаче ударила на камък, тъй като въпросният куфар с наркотика бил със счупена дръжка, а именно на нея стоял етикетът, който удостоверява на кого е багажа и по кой маршрут лети. Пламен все пак бил задържан, а за да заблуди испанските власти и с цел да предпази от разкриване брат си Венцислав, го посочил с името „Пипи“, пише още в мотивите си Апелативният съд във Велико Търново. През 2012 година обаче Пламен бил оправдан от испанските власти за трафик на 5-те килограма кокаин.