Кръстовището при спирката на Механото и бул.“Съединение“ е една от най-критичните точки в Русе - освен че автобусите спират там, има десен завой към Дома на културата, заедно с това и пешеходна пътека, а видимостта е намалена. По бул.“Цар Освободител“ от кръговото до Пантеона в разстояние на 200 метра има 4-5 „зебри“, а половината от тях не са обозначени, което създава сериозен риск за пресичащите. Другата гореща зона е кръстовището на бул.“Христо Ботев“ и „Васил Левски“. Ежедневно там стават по 20 леки произшествия заради организацията на движението. Изключително затруднени са и линейките на Спешна помощ,  която от години настоява да се промени маркировката по бул. „Левски“, защото ги принуждава да се движат в нарушение. Опасна точка е и кръстовището от Средна кула към Асфалтовата база. А за кръстовището на главния път Русе-Силистра с отсечката Николово-Мартен граждани настояват за промени в сигнализацията.
Това са само част от 219-те критични точки в движението, идентифицирани от Община Русе, за които стана дума на вчерашното заседание на Областната комисия по безопасност на движението. Над 90% от тях са в Русе. 
По повечето от поставените проблеми Общинската комисия по организация и безопасност на движението вече има решения, заяви Искра Антонова от Община Русе. В района на Механото ще бъдат забранени престоят и паркирането и ще се пусне „паякът“. По бул.“Цар Освободител“ ще има сериозна реорганизация във връзка с проекта за интегриран градски транспорт. Маркировката на бул.“Левски“ ще бъде променена, каза Антонова и се ангажира да внесе в комисията предложение за нова организация на светофарните уредби по „Христо Ботев“. Нов знак „Стоп“ ще бъде поставен на изхода от Средна кула и ще има предупреждение за задължителното спиране на 50 метра по-рано. На пътя Мартен-Николово ще бъде изграден остров с пътна маркировка, а стопът ще бъде изнесен напред, за да се вижда.
Повдигнат бе и въпросът за звукова сигнализация на кръстовищата за слепите и за гласова информация по спирките за пристигащите автобуси и маршрута им. В момента има зумери на кръстовищата на „Тулча“ и „Плиска“ и на „Доростол“ и „Яребична“, догодина ще оборудваме и други улици, заяви Искра Антонова. Оповестяването на линиите, маршрута и спирките им пък ще стане факт при реализиране на проекта за интегриран градски транспорт.
На комисията стана ясно още, че Общината е започнала оглед на всички „легнали полицаи“, за да прецени кои отговарят на новите стандарти по наредбата на МВР. Тя има едногодишен срок, за да ги приведе в съответствие. До 10 ноември е крайният срок за опресняване на хоризонталната маркировка и на „зебрите“. В момента КООРС и КАТ проверяват временната организация на движението покрай строежите и за качественото възстановяване на настилките. Целта е за предстоящия зимен сезон повечето улици да бъдат освободени от строителните заграждения или те да бъдат свити максимално.