Всички болници трябва да разполагат с електронни устройства за регистрация на пациенти от 1 януари, съобщи за „Утро“ директорът на здравната каса в Русе Калоян Копчев. Основна роля в регистрацията ще има личната карта на пациента, която ще се вкарва в специално устройство за чекиране при влизане и излизане в съответното отделение. Децата под 14 години ще бъдат регистрирани чрез личната карта на един от родителите.
Регистрациите автоматично ще се отчитат в Националната здравно-осигурителна каса и при отчета на съответното болнично заведение в касата в края на всеки месец ще се следи дали отбелязаните дни за престой на даден пациент отговарят на регистрациите за настаняването и освобождаването му, обясни Копчев. Целта е да се избегне източването на касата чрез надписванията на дни за престой на пациенти, защото несъответствията няма да се плащат.
Разпореждането е било обявено на съвещание във Варна в четвъртък от подуправителя на Националната здравно-осигурителна каса д-р Динчо Генев след решение на Министерски съвет предния ден. Постановлението е било прочетено пред всички директори на болниците и шефовете на здравните каси в страната.
Русе е на четвърто място в страната по най-голям брой пациенти на един лекар, каза още Калоян Копчев след получена в събота справка от НЗОК. Според нея на едно джипи се падат по 2000 човека. Това се дължи на намалелия брой лекари, които трябва да обслужват хилядите пациенти в града и региона.
За съпоставка Копчев посочи, че в началото на реформата в здравеопазването през 2000 година семейните лекари в града и региона са били 144, а сега са 111 и след няколко дни ще паднат на 108, защото трима лекари се пенсионират от 1 януари. Единият от тях е в Русе с кабинет в началото на ул.“Борисова“, а другите двама са в Николово и Кацелово.
В Николово има още едно джипи, което ще поеме пациентите. В Кацелово обаче мястото остава празно и тепърва ще се търси лекар за многобройните пациенти, посочи Копчев. Той обясни още, че тези пациенти имат право на избор за ново джипи след 1 януари, а не само до 31 декември, когато тече регулярният срок за смяна на джипитата при желание от пациентите им.