Педантично изработена до най-малкия детайл реплика на прочутото Боровско съкровище, което е важна част от културната история на България и дефилира с огромен успех в целия свят, ще може да бъде видяна и там, където е открито - Борово, съобщи Българското национално радио.           
Петте съда, намерени от тракториста Трайчо Стоев през 1974 година в местността „Сиври тепе“ край Борово, са притежание на Националния исторически музей. С тяхно копие досега разполагаше единствено Регионалният музей в Русе.
Репликите в Борово са изработени с разрешение на Министерството на културата, като е спазена автентичната технология при изработката - среброто е със сертификат 9999, купено от Монетния двор, заготовката на материала е на ковашко огнище, разкрояването и свързването са направени чрез специална заварка, патинирано е на огън, а позлатата е от чисто 22-каратово листово злато. Изработката е дело на майстор Веселин Райков от Брестница, като точното оразмеряване и спазване на елементите е направено от екип специалисти.
Това стана възможно благодарение на Европейския съюз, Общината и Светомир Гоцов, управител на софийската фирма „Балкан голд стар“. Борово е сред общините, спечелили проект по мярка „Развитие на селските райони“ и са отпуснати 10 000 лева за запазване на историческото наследство. 
Преди години правихме проучване колко би струвала изработката на реплика на нашето съкровище и когато научихме, че ще са нужни 130 000 лева, се отказахме, коментира кметът Георги Георгиев. Макар и с малко финансиране от ЕС, общината е вложила свои средства и е благодарна на Светомир Гоцов за жеста към боровчани. 
Съкровището ще бъде показвано на национални празници, като в периода от Коледа до 4 януари ще бъде на разположение в туристическия център на града. Вече е помислено за охраната му и ще бъде монтирана специална система.