Близо десет минути продължи аплаузът, с който столичната публика се отблагодари на Русенската опера за спектакъла „Трубадур“ в зала 1 на Националния дворец на културата. Представлението бе включено в афиша на Новогодишния музикален фестивал като единствената оперна постановка в богатата програма. Най-голямата зала на НДК с 3380 места бе изпълнена докрай с ценители на творчеството на Верди и на вече познатия в столицата артистизъм на русенския творчески екип. Публиката справедливо очакваше блестящо представяне на солистите, оркестъра и хора, тъй като вече е запозната с възможностите им да покоряват. Само преди месец операта на Русе произведе фурор в същата зала с „Риголето“, а меломаните още помнят русенската „Тоска“, която вдигна на крака публиката точно преди година на същата сцена.
Музиката на Верди отново поведе зрителите в лабиринта на двете драматични сюжетни линии - на любовния триъгълник на прелестната благородничка Леонора и на циганката Азучена. Действието на сцената се развива сред крепостни стени, които режисьорът Огнян Драганов е „съборил“, внушавайки още по-силно усещането за безизходност и разруха, а в дълбочината на сцената се сменя мултимедийна панорама.
Аплодисментите на публиката съпътстваха от самото начало всички изпълнения на любимите арии, дуети и терцети, както и бляскавото включване на хора. Овации пожънаха кристалното сопрано Алиса Зиновиева в ролата на Леонора, която пристигна от Мюнхен специално за спектакъла, красивият италиански тенор Марио Маланини /Манрико/, баритонът Александър Крунев като един съвършен в трагичния си гняв Граф ди Луна, русенските солисти Момчил Миланов /Ферандо/, Йоланта Николаева /Инес/ и Александър Баранов /Рюиц/. Със специални адмирации публиката възнагради изумителното русенско мецосопрано Андреана Николаева, която направи една невероятно дълбока и сърцераздирателна Азучена. Оркестърът и хорът партнираха по великолепен начин на солистите под палката на Найден Тодоров. Затова след падането на завесата публиката първо застина за миг, след което избухна в бурни аплодисменти.
По-малко от час след бляскавия финал на поредния русенски успех на софийска сцена артистичният екип отпътува към своя град, за да се подготви за празничния концерт на 12 декември от 19 ч в зала „Европа“ отново под диригентството на Найден Тодоров.