Дисциплинарната комисия към Националната баскетболна лига глоби с общо 1200 лева „Дунав 8806“ и взе решение следващият домакински мач на 20 декември срещу „Монтана“ да се играе без публика. Санкциите станаха факт по доклад на Любомир Амиорков, дежурен делегат за двубоя на „сините феи“ срещу „Нефтохимик“.
Претенциите на Амиорков са „аналогични звукови сигнали в залата за край на атаката с 24 секунди и завършека на отделните части“, техническото нарушение на Тамара Баич, „изключително арогантното поведение на публиката към съдийската тройка и дежурния представител в обидни квалификации, нецензурни изрази и агресивни жестикулации“. По тези параграфи „Дунав 8806“ ще трябва да плати 100 лева, техническият фаул на Баич ще струва още 100, а за капак дисципът иска още 1000 за описани от Амиорков други „нарушения“.
Комисията удари и по „Монтана“ за мача на монтанки срещу „Хасково“. Клубът от Северозапада ще трябва да брои 1000 лева и също да играе една домакинска среща без публика. Докладът в този случай цитира дежурния делегат Калпакчиев, който съзрял „група почерпени зрители, седнали на трибуната зад секретарската маса“. Та тези зрители обиждали съдиите, заплашвали самия Калпакчиев, пък на всичко отгоре полицаите пасували и т.н...
Ръководството на „Дунав 8806“ веднага реагира с жалба-декларация до шефа на федерацията Георги Глушков и управата на Лигата. Подписалият документа президент на клуба Красимир Трифонов възразява срещу обвинението за нередовни звукови сигнали от секретарската маса, тъй като посочва, че уредбата е лицензирана преди началото на сезона от комисия на НБЛ. Той оспорва и санкцията, свързана с реакцията на феновете. 
„Никъде по света няма забрана публиката да скандира каквото иска (без расистките обиди). Ако ДАС към НБЛ реши, че може да наложи подобни ограничения, ще постигне световен феномен. Наложената санкция ме кара да смятам, че идеята на комисията е всички мачове от първенството да се играят пред максимално малко зрители, за да се осигури душевния комфорт на съдийската бригада и дежурния делегат. Посочете ми два мача, в които г-н Амиорков е бил делегат и домакините не са били санкционирани!“, пише Трифонов.
Шефът на клуба припомня, че делегатът, както си е по правилник, не е уведомил незабавно /или не повече от 20 минути след края на мача/ представител на клуба или старши треньора за установени от него нарушения.
„Поведението на дежурния делегат също подлежи на санкция“, категоричен е Трифонов.
Според него, правейки уговорката, че уважава състезателната кариера на Амиорков, назначението му като комисар е компромис от гледна точка на резултатите му от предсезонен изпит.
„Ако наказанието бъде потвърдено, за мене ще е ясно, че НБЛ се грижи за собствените си приходи и стандарта на живот на съдиите, а не за развитието на баскетбола“, завършва Трифонов, като изразява надежда, че санкцията ще бъде отменена.