Поредните трима афганистанци са заловени при опит да отпътуват за Германия с турски камион, който превозвал дървени палети.
Чужденците са хванати в Гюргево в сряда в 17 часа. На ГКПП-то там има високо поставени огледала, които показали, че брезентът на каросерията на камиона е срязан отгоре. Проверката с газ анализатора показала завишени стойности на въглероден двуокис, което недвусмислено сочело за живо присъствие вътре. Брезентът бил свален и седнали върху палетите били открити трима пълнолетни мъже, които твърдели, че са от Афганистан.
Камионът и бегълците са върнати в Русе. По време на разпита афганистанците казали, че са дали по 100 евро на каналджия, който докато шофьорът почива на паркинг в Турция, се качил със стълба върху брезента, срязал го и бегълците се промушили през дупката вътре. Водачът на камиона е освободен, афганистанците са прибрани в ареста.
Случаите на заловени бегълци от Афганистан зачестиха особено през миналия месец за сметка на сирийците, които разбраха, че не могат да минат безнаказано през Русе, и правят опити да излязат от страната през други гранични пунктове, обясниха вчера за „Утро“ разследващи бежанските вълни.