Центърът на спешна медицинска помощ в Русе се обяви в подкрепа на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и от вчера на страничното и на предното стъкло на всички линейки има плакати с надписи „ЦСМП подкрепя министър д-р Москов“. Същият надпис е залепен и на входната врата на централата на Спешна помощ. Служителите са приели декларация, към която има и подписка с искания за реформи и защита за всички здравни работници, особено на екипите в Спешно приемно отделение в болниците и отделенията, тъй като те също са нападани често от агресивни пациенти и техни близки.
„Ние сме на мнение, че по същия начин трябва да се подкрепи всеки министър, който предприеме някакви реформи в неговия сектор“, каза за „Утро“ директорът на центъра д-р Пенка Бахчеванова. По думите й през миналата година е имало четири случая на проявена агресия към нейни екипи, но за щастие при нападенията медиците не са били сериозно наранявани.
Както „Утро“ вече писа, в Русе координацията между Спешна помощ и полиция е много добра. „Като разберем, че повикването е от такова естество, че на адреса може да се очаква проява на агресия, търсим съдействието на полицията и техен екип ни придружава“, посочи д-р Бахчеванова. И допълни, че пациентите в Русе и региона не могат да оправдават агресивното си поведение със закъснения на екипите, защото линейките никога не закъсняват.