Да се възстанови закритият преди години Телефон на доверието, на който психолози оказваха помощ на хора в тежки депресии, склонни да посегнат на живота си, поиска на вчерашното заседание на Областната комисия по здравеопазването областният координатор на БЧК д-р Руденко Йорданов. Идеята бе предложена по повод растящите опити за самоубийства в Русе и региона през последните 10 години. Данните за тази тревожна тенденция бяха представени от зам.-директора на Регионалната здравна комисия д-р Никола Събев.
Председателят на Лекарския съюз в Русе д-р Антон Въжаров допълни, че до тази отчаяна стъпка стигат хора в безизходица и затова те трябва да получават не само психологическа, а и логистична помощ от специалисти. Затова допълни предложението - да се създаде Група на доверието с денонощен телефон, в която освен психолог да има и лекар, който може веднага да насочи потенциалните самоубийци към болнично заведение или да им каже как да лекуват болестта си.
Според д-р Въжаров тази група трябва да бъде в БЧК и да бъде упълномощена от областния управител да може да разпорежда на здравните заведения в региона незабавен прием на депресирани пациенти.
Предложението за създаване на група на доверието бе одобрено от всички членове на комисията. Номерът на възстановения терапевтичен телефон ще бъде съобщен допълнително, както и работното място на дежурещите на него психолог и лекар.
„Ще си драсна клечката!“ е най-честата закана на потъналите в отчаяние хора. През последните две години тази страшна фраза е изместила другите обичайни сигнали, че човекът е на ръба на психическите си сили - „Ще си сложа въжето“ и „Ще се хвърля в Дунава“.
За 11-те месеца на тази година опитите за слагане край на живота са 82, като 27 от тях са били успешни, което засега нарежда 2014-а на трето място в черната класация за последните 10 години. Първа е 2009 година с 90 опита, 33 от които приключили фатално, посочи д-р Никола Събев. Общо от 2004 до 2014 година са направени 977 опита за самоубийство и близо 1/3 от тях - 272, завършват с летален край, обобщи д-р Събев.
Най-честите причини за най-страшното решение са  семейни проблеми, безработица, алкохолизъм, прекаляване с наркотици, натрупани дългове от хазарт и нелечими заболявания, сочи статистиката. Пак тя разкрива, че опитите за самоубийства стават най-често през март и юли. Жените, които се прощават с този свят, са 10% повече от мъжете, специална група са тийнейджърите, които обикновено правят бутафорни опити за самоубийства с медикаменти, за да привлекат вниманието на родителите си или да ги „накажат“ за нещо.