Материалът е предоставен на „Утро“ от ортопедичния техник Атанас Атанасов, който преди няколко месеца откри в Русе първата в региона Медико-техническа лаборатория за изработване на индивидуални ортопедични средства по лекарско предписание. Тя се намира в сутерена на Онкологичния център и обслужва пациенти от няколко области.

Хората, които редовно се занимават със спорт, прекарват повече време на крака и натоварват стъпалата, краката и гърба си повече от неспортуващите. Травми като плантарен фасциит, разтежение на ахилесовото сухожилие и свръхпронация /плоскостъпие/ са често срещани при спортистите и се дължат на претоварване и преумора на някои части на стъпалото и крака. Тези травми могат да бъдат избегнати, ако се вземат мерки, които да гарантират, че няма да се стигне до преумора и претоварване. Затова много спортисти избират да се предпазят от травми, като използват направени по поръчка индивидуални стелки, комбинирани с подходящи за техния спорт обувки. Атлети, които използват ортопедични стелки, споделят, че усещат по-голяма стабилност и по-добър контрол на движенията по време на тренировки и състезания и получават по-малко травми.
Различен спорт - различни стелки
Различните спортове водят до различни видове травми, повечето от които налагат използването на специални стелки. При лекоатлетите натоварването е основно в стъпалата. Най-често срещаните травми са плоскостъпие и болки в свода на ходилото, които често налагат използването на опора за петата и свода, а също и стелки, които осигуряват висока степен на омекотяване на ударите върху стъпалото.
Спортистите, които носят бутонки като футболистите и ръгбистите, имат нужда от стелки, специално проектирани да направят по-удобни тясно прилепващите им обувки, а така също и осигуряващи по-добра опора на петата и свода на ходилото. Скиорите и сноубордистите често пренасят допълнителна тежест върху външната страна на стъпалата или сменят тежестта от петите върху пръстите.
Повечето от популярните днес спортове натоварват допълнително коленете, стъпалата и подбедриците. Това важи особено за начинаещите и за хората, които се връщат към спорта след дълъг период на обездвижване. Ортопедичните стелки могат да бъдат използвани много ефикасно за облекчаване на болката, както и за коригиране на биомеханичните различия на крака, които водят до травми. Затова е важно с ортопедичния техник да се обсъди видът на спортните занимания, за да бъдат изработени точните индивидуални стелки, които ще осигурят опора и ще стабилизират тялото.
По-добър контрол, по-голяма подвижност
Знаете ли, че размерът на вашето тяло и скоростта, с която бягате, определят типа обувки, от които имате нужда? За да проверите дали имате нужда от изработени по поръчка ортопедични стелки, погледнете подметките на обувките си. Равномерното износване от двете страни показва, че походката ви е нормална, но ако подметките ви са износени неравномерно, само ще ви е от полза да използвате ортопедични стелки.
Тези стелки са специално изработени така, че да компенсират индивидуалните биомеханични проблеми, а също и да подпомогнат рехабилитацията при фрактури, изкълчвания и разкъсвания. Движението на крака се контролира, за да се намали напрежението в областите, предразположени към травми. Освен за облекчаване на натоварването и умората, която спортът и другите физически дейности оказват върху краката, ортопедичните стелки подобряват контрола на движенията, повишават подвижността и способстват за коригиране на гръбначните изкривявания. Изработените по поръчка индивидуални ортопедични стелки помагат и при биомеханична нестабилност, причинена от висок или спаднал свод.
Лекоатлетите страдат от травми на стъпалото, крака и коленете
Травмите на стъпалата, краката и коленете са сред най-често срещаните, които лекоатлетите получават. Докато болката в крака е често срещан проблем на един или друг етап, други са предразположени към травми в резултат на биомеханични разлики в стъпалата и долната част на крака.
Извиване на глезена навън при висок свод
Супинацията представлява извиване на глезена навън с извъртане на петата навътре по време на бягане или ходене и се дължи на прекалено висок свод на ходилото, при което върху външната му страна пада допълнителна тежест. Супинацията може да се дължи и на завъртане на подбедрицата. При лекоатлетите с биомеханични проблеми като супинация ударите върху стъпалото при бягане не се омекотяват достатъчно и натоварването се предава към страничните структури на крака, което води до травми като т.нар. медиален тибиален стрес синдром. Лекоатлетите са също така изложени на риск от разтежение на ахилесовото сухожилие, перонеален тендинит, навяхвания и изкълчвания на глезена, илиотибилиален синдром (ITBS).
Един поглед към подметката на обувките за бягане ще покаже дали имате такъв проблем, тъй като типичен белег за това е силното износване на външната страна на обувката. Възможно е също така образуването на калуси /вроговявания/ и буниони /кокалчета/ от външната страна на стъпалото. Обтегнатите мускули на прасеца влошават това състояние, като подсилват супинационния начин на движение, а слабите глезени са причина глезенът и стъпалото да се завъртат по-лесно навън. Изработените по поръчка ортопедични стелки спомагат да се преразпредели тежестта върху стъпалата за по-ефективно поемане на ударите, както и за изравняване на биомеханичната структура на стъпалата.
При плоскостъпие петите се извиват навътре
Свръхпронация или плоскостъпието се дължи на завъртане на глезените навътре при ходене или бягане, което на свой ред кара подбедрицата, коляното и бедрото да се завъртат към средата на тялото. Лекоатлетите, които имат този проблем, често пренасят допълнителна тежест върху средните структури на крака, което води до травми като постериоен тибиален тендинит. Свръхпронацията води до травми на коленете, например пателофеморален синдром, а също така и травми от претоварване като медиален тибиален стрес синдром, плантарен фасциит и ахилесов тендинит. Признаците на свръхпронацията са пети, които се извиват навътре, коленни капачки, които се накланят навътре, болки в коленете при бягане и обувки, които се износват най-бързо на петите. Лекоатлетите, които пронират, трябва да използват обувки с допълнителна опора в средата, както и подметка с твърда среда. Изработените по поръчка индивидуални стелки ще спомогнат за предотвратяване на по-нататъшно спадане на сводовете.
Подходящите обувки осигуряват допълнително омекотяване
Подходящите обувки за лека атлетика осигуряват допълнително омекотяване и дават стабилност на атлетите, които супинират или пронират. Важно е да се запомни, че обувките губят до около 50% от амортизиращия си ефект след около 400 км. Упражненията за укрепване са изключително подходящи за заздравяване на слабите мускули и за компенсиране на биомеханичните различия. За лекоатлетите с много висок свод на ходилото или други биомеханични проблеми ще е от полза да се консултират с производител на ортопедични стелки за това как най-добре да стабилизират стъпалото и да увеличат амортизиращата му функция.
Тенисът травмира стъпалото и долната част на крака
Тенисът е сравнително безопасен спорт, но въпреки това е добре да се вземат мерки, за избягването на травми на мускулите, които не се използват често извън корта. На тенисистите често им се налага да извиват тялото си в неестествени пози по време на игра, а технологиите в разработването на тенис ракетите е довело до необходимостта от развиване на по-висока скорост, с която играчите да удрят топките. През повечето време тялото на тенисиста е в поза, при която тежестта е концентрирана върху предната част на стъпалото, което води до травми на стъпалото и долната част на крака. Стъпалата и глезените са под напрежение от непрекъснатите движения вляво и вдясно, както и от ускоряването при бягане и удряне на топката, типични за играта на тенис.
Изкълчване на глезена, фрактури и плантарен фасциит
Както при другите ракетни спортове, тенисистите са предразположени към травми като изкълчване на глезена, фрактури и плантарен фасциит както и възпаление на сухожилията в долната част на ходилото. Начинаещите тенисисти може да получат т.нар. медиален тибиален стрес синдром (МТСС), възпаление на сухожилието, свързващо се с тибията. Често срещана травма в тениса е състояние, което засяга втория пръст на крака, при което се получава кръвозасядане под нокътя най-вече поради носенето на неподходящи обувки. Различните настилки на кортовете също оказват въздействие върху стъпалата и глезените. Навяхванията и изкълчванията на глезена най-често са резултат от носенето на неподходящи обувки. Биомеханичните различия в стъпалата могат да увеличат болката в глезените и подбедрицата.
Обувки и ортопедични стелки
Уверете се, че тенис обувките, които купувате, пасват добре на крака, с достатъчно място в бомбето за големия пръст, но не толкова големи, че стъпалото да се плъзга в обувката, което може да доведе до болезнени пришки и мазоли. Когато мерите обувките, носете чорапите, с които ще играете тенис. Избирайте обувки късно следобед, когато стъпалата ви са леко отекли, за да можете да прецените как ще се чувствате, когато по време на игра краката ви се подуят.
Когато сте на корта трябва да носите тенис обувки, тъй като те са специално предназначени да улесняват типичното движение наляво-надясно, използвано от играчите. Обувките за бягане може да причинят травми на ходилото и глезена, тъй като те нямат подплатени бомбета и са направени така, че да осигуряват по-голямо сцепление с терена. Освен че изравняват структурата на стъпалото и неутрализират биомеханичните отклонения, като супинация и свръхпронация, ортопедичните стелки, създадени специално за ракетни спортове и тенис, облекчават допълнителното натоварване, което пада върху възглавничките на стъпалото, и което причинява умора и намалява ефективността на играча. Използването на ортопедични стелки спомага за облекчаване на болките в кръста и предпазва от евентуални травми на стъпалата, глезените, коленете и таза. Ортопедичните стелки осигуряват допълнително омекотяване на ударите върху стъпалото, дават опора на свода и предпазват от допълнително натоварване плантарната фасция. Мнозина тенисисти ще се убедят в ползата от ортопедичните стелки, създадени така, че да осигурят и свобода на големия пръст.