Година и пет месеца затвор е наказанието на мъж за това, че използвал две радиостанции, за които нямал необходимото разрешение. Мобилните съоръжения за разговаряне от разстояние били с дисплей, клавиатура и антена, дълга 14 сантиметра, чрез която може да се държи връзка на 10 километра разстояние. Те били настроени на една и съща честота и готови да приемат и предават съобщения досущ като по филмите. Нещо повече - в диапазона на радиостанциите попадали честоти, които се ползват не само за граждански нужди, но за нуждите на националната сигурност и отбраната. Тъй като обаче радиостанциите не били детски играчки, а за използването им било задължително да се издаде изрично разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията, мъжът бе наказан.
Всъщност мъжът стигна до съд и заради още едно обвинение - че заедно с неустановен съучастник и с кола през нощта на 4 срещу 5 април 2013 година направили опити да оберат аптека. И на двете инстанции обаче мъжът бе оправдан по това обвинение.
Районният съд го наказа с 2 години затвор за нерегламентираното използване на радиостанциите, но окръжните магистрати намалиха присъдата до година и пет месеца. Отделно той ще трябва да изтърпи още две години зад решетките по последната си условна присъда от 2011 година. Това е и окончателното му наказание.