Първата зала в Русе, чието прездназначение е за концерти и музикални изяви, преди дни върна своето изконно предназначение. Това е салонът в сградата на днешната професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, който преди дни бе в центъра на патронния празник на училището. Обновената зала бе открита тържествено от областния управител Стефко Бурджиев, а благослов и бащински напътствия отправи Русенският митрополит Наум.
Залата е отворила врати за първи път през 1936 година в известния по него време Дом на русенското женско благотворително дружество „Добродетел“ - сградата, построена специално за Девическото професионално училище в Русе, което е второ в страната по рода си. Завчера салонът прие новото си име - „Добродетел“, по името на дружеството, благодарение на което възниква училището, което продължава накогашните традиции и до днес. 
Самото училище е създадено още в далечната 1895 година. Идеята в Русе да има държавно професионално училище, в което младите девойки да се учат да кроят и шият, е на дружество „Добродетел“ и неговата активистка Стоянка Доганова. Училището отваря врати на 1 ноември 1895 година и за кратко време печели авторитет. Женското дружество не просто десетилетия наред „води в своите активи“ учебното заведение, но именно в него съчетава разнообразните дейности на русенските дами.
„Добродетел“ е наследник на женското благотворително дружество „Ступанка“
основано през 1869 г. в духа на възрожденските традиции. Десет години след Освобождението Стоянка Доганова, Райна Гатева, Олга Чорапчиева, Димитра Обретенова, Райна Мънзова вдъхват нов живот в дамското обединение, а от 1903 г. то е наречено с хубавата българска дума „Добродетел“. Наред с грижата за бедните, болните и самотните деца и старци знатните русенки обръщат поглед и към перспективното развитие на девойките от града и околностите.
Впрочем, в устава на дружеството е записано, че целите му са три: „а/ Благотворителна - грижи се за участта на жените, подкрепя страдающите, сираците и старците; б/ Културно-просветителна - поддържа съзнателен интерес към обществени и политически въпроси, в/ Ратува за пълни политически и граждански права на жените“. И за постигането на тези цели дружеството „поддържа женско професионално училище в града, в което край главното занятие - професията, се въвеждат общообразователни курсове според програмата и правилниците на Министерството на търговията, труда и промишлеността“.
Девическото професионално училище се издържа изцяло от своите създатели. Това става благодарение на събираните средства от членски внос, определени учебни такси, благотворителни лотарии, които дамите провеждат редовно. Дружеството има и няколко фонда, в които набира пари за поддържането на училището, а също и за да се грижи за старопиталище и сиропиталище, както и за трапезарията за бедни. Интересни документи пазят в русенския Държавен архив. Пожълтелите страници свидетелстват за безхитростните, но очевидно ефективни начини за осигуряването на финансирането на училището и богатия живот в него. Достатъчно е само да се видят ценоразписите на шивашките услуги, които се извършват от курсистките в гимназията. Плисирана пола „среден фасон“ от вълнен плат струва 10.50 лева, затова пък същата плисирана пола, но „сложен фасон“ и от копринен плат вече излиза цели 15-12 лева!
Ушиването на „долня фуста“ струва между 4.50 и 6.50
вълнен или копринен жакет - 18-23 лева, вълнен костюм сложен фасон - 35 лева, копринено болеро - 30 лева... Девойките са шиели шемизети, роби, но също и детски роклички, костюмчета, палтенца, манта и прочие.
През 1930 г. е учреден нов фонд - „Строеж на сграда“. Всяка пролет дружество „Добродетел“ организира  празник, на който се продават виолетки и маргаритки, а през декември на благотворителен чай-концерт във Военния клуб се разиграват „ръкоделни“ и „готварски“ лотарии, които по забавен начин карат русенци да разтварят кесиите в името на бъдещата сграда на училището. Документите сочат, че само за 1931 година от разпродажбата на 14 кочана с по 100 „купончета-тухлички“ към събраните пари са се прибавили 3624 лева. Внучката на Баба Тонка - Тонка Просеничкова, която е дългогодишен касиер на дружеството, организира младите госпожици в „пчелен отряд“ и
„пчеличките“ също активно участват в благотворителните акции
Неуморно за каузата работят дългогодишната председателка на дружеството Мария д-р Бисерова, Марийка Иларион Бурова, Мария д-р Симеонова, Екатерина Манчева, Кина Симидчиева, Елена Бъклова, Анастасия Божкова и много други. 
Строежът на новата сграда започва на 6 август 1931 г. със средствата, събрани от дружество „Добродетел“. В процеса на градежа парите се оказват недостатъчно. И тогава, когато благородните русенски дами се изправят пред драматичната невъзможност да се довърши изграждането, русенският търговец
Иван Лазаров дарява безвъзмездно 510 000 лв. в памет на наскоро починалата си съпруга Недка
Това е било и желанието на жената на търговеца, преселил се в Русе в началото на 20 век със семейството си. Дарението на огромната за времето сума е записано в протокол от извънредно заседание на дружество „Добродетел“, в който се посочва: „В желанието си да увековечи паметта на скъпата си съпруга дарителят Иван Лазаров прави предложение училището да носи нейното име“. Русенки вземат решение училището да носи това име „на всички времена“. Така споминалата се през 1933 г. съпруга на Лазаров, който е построил и сградата на хотел „Сплендид“, става патрон на гимназията.
Концертната зала, която е завършена през 1936 година, е осветена не от един, а от двама митрополити - русенския Михаил и старозагорския Павел, който е родом от Русе. Скоро салонът се превръща в привлекателна точка за разнообразни културни прояви в града. По инициатива на дамите от „Добродетел“ тук изнася концерт и известната по това време пианистка Лиляна Добри Христова, като с приходите се купува пиано. Това пиано дълго време е останало в залата - дори и когато тя е била превърната във физкултурен салон в годините на социализма. За съжаление музикалният инструмент, който е участвал в множество продукции на девойките от гимназията до средата на миналия век, след това е бил занемарен и на практика излязъл от употреба.
Салонът е служел и за събрания на дружество „Добродетел“, но в него е била организирана и безплатна ученическа трапезария. Жените от дружеството осигуряват финансирането, но заедно с това по график дежурят в трапезарията, като не само следят да е добро качеството на приготвената храна, но и
обучават децата как да се хранят правилно
и да се държат възпитано по време на обяд. 
Преди дни концертната зала, създадена преди близо 80 години от дружество „Добродетел“, отново се завърна към предназначението си. Сега тя вече носи името на обединението на дамите, които са я замислили и създали с грижа за младото поколение. Със сигурност тя ще бъде място за събития и инициативи, съзвучни с названието си и с традициите, завещани на днешните ученици в професионалната гимназия по облекло от самоотвержените безкористни русенки преди повече от век. В днешната гимназия, която отново носи името на обичната съпруга на Иван Лазаров, имат намерение да подредят в залата постоянна документална изложба, която да разказва историята на щедростта. Така документи и снимки ще припомнят всеотдайността на русенките от края на 19 век - активистки на благотворителното дружество като Стоянка Доганова, Райна Гатева, Олга Чорапчиева, Димитра Обретенова, Райна Мънзова. Експозицията ще разказва за паметни събития в училището и в неговата концертна зала - музикални изяви в Русе от средата на 20 век, първото операционно-поточно производство, първите занаятчийски курсове, изработването на костюмите за театралните постановки в града,
ушиването на прекрасна риза за 70-годишния юбилей на народния поет Иван Вазов
изработена от ученичките от училището през 1920 година. През 1999 г. по решение на училищното ръководство е реставриран обелискът на патрона на училището Недка Иван Лазарова, изработен при откриване на сградата на училището по поръчка на школското настоятелство на дружество „Добродетел“.
Днес в професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ учениците продължават да усвояват ценни професионални умения, като заедно с това участват в европейски проекти в сътрудничество с бизнеса. Всяка година се организират конкурси за проект и изработка на облекла, част от които са включени във водещи немски, италиански, американски, английски и японски списания, участия във фестивали на модата в страната и чужбина. Учителите и учениците си сътрудничат с Русенския университет, с професионални училища по текстил в Германия, Австрия, Великобритания,  Италия, Турция, Словения, със специализирани издания за мода в Германия, САЩ, Англия, Италия, Япония, с водещите шивашки фирми в град Русе, с драматичния театър, с регионална библиотека „Любен Каравелов“...
Вероятно дамите от някогашното женско дружество биха се гордели с училището, което са замислили и създали преди повече от век - защото днес тук продължава да е живо онова съчетание на традиция, съпричастие и неспокоен дух, което някога са наричали простичко „Добродетел“.