Термопомпена система въздух-вода, свързана със система от водоизчерпателни и реинжекционни кладенци, планира да изгради за новия си завод в местността Слатина производителят на авточасти „Витте Аутомотив България“. Инвестиционното предложение вече има одобрението на РИОСВ.
Термопомпените климатични инсталации въздух-вода се смятат за най-високоефективни от всички климатични системи, тъй като за затопляне или охлаждане се използва вода, добивана от голяма дълбочина, която е със сравнително постоянна температура. Климатичната инсталация ще бъде свързана със система от два водоизчерпателни кладенеца с дълбочина до 200 метра и 4 връщащи сондажни кладенци с дълбочина до 150 метра. Системата е и екологична, тъй като добиваната подземна вода с постоянна температура 10-12 градуса ще бъде охлаждана или затопляна с около 3 градуса и ще бъде връщана в същото водно тяло без да се променят останалите й характеристики. Режимът на работа ще бъде непрекъснат, с дебит на черпене и реинжектиране до 45 л/с.
Новият завод на „Витте Аутомотив“ бе открит официално през октомври в присъствието на президента Росен Плевнелиев. Производствената сграда се състои от голямо производствено помещение, складова зона и административни офиси. Постройката е изградена само за 8,5 месеца с най-модерните строителни и логистични технологии. Новият завод вече премина успешно сертификационни процедури по международните стандарти за управление на качеството ISO TS 16949 и ISO 14001 за опазване на околната среда. Заводът е издържал и множество клиентски одити от „Форд“, „Дженерал Мотърс“, „Фолксваген“ и много други големи имена в автомобилния бранш.
Заводът е номиниран за „Сграда на годината“ в категорията „Производствени и логистични сгради“.