За съжаление започваме с проблеми в нивото новата 2014 година, в момента сме в период на ниски води - нещо незапомнено в последните години. През декември котата започна леко да се повишава от валежите в Западна Европа, но до пролетта реката ще стои в рамките на средните води, защото в Германия нивото е ниско и няма откъде да дойде вода. Това каза на импровизиран брифинг вчера изпълнителният директор на АППД Георги Георгиев. В момента нивото на Дунав край Русе е 84 см, като занапред се очаква постепенно понижение.
Ниските води се дължат на промяната на климата, която се отразява негативно на водосбора на река Дунав, обясни инж.Георгиев. Според прогнозите на синоптиците януари се очертава мек, почти пролетен месец, което ще утежни обстановката.
Георгиев коментира и съобщената от „Утро“ новина за запазването на агенцията, която бе нарочена за закриване.
Най-хубавото нещо в началото на тази година е, че агенцията остава да работи, защото разумът надделя. Разбира се, ние не се успокояваме, тъй като тези, които искат да закрият агенцията, може да са се снишили, но очакваме пак да надигнат глава, каза Георги Георгиев. По думите му АППД в момента работи по европрограмата „Транспорт“ за изграждане на 9 автоматични станции, за да може в края на март да има готова система за показване на актуалното ниво на реката както в Русе, така и по останалите български пристанища.