Терористичният акт на железопътната гара в руския Волгоград разтревожи русенци, които поддържат добри професионални и приятелски връзки с учени от града-герой от Втората световна война. Веднага след съобщенията за взрива на 29 декември 2013 година преподавателят в Русенския университет доц.Руси Русев е написал разтревожени писма до колеги от факултета по филология и журналистика във Волгоградския държавен университет.
„Пет минути преди взрива аз бях на гарата, връщах се от посещение при майка ми, която живее близо до Волгоград“, пише деканът на факултета проф.Дмитрий Илин. Професорът излязъл от зданието на гарата, изминал не повече от 200 метра, когато избухнала експлозията. Взривната вълна съборила учения, той паднал, но за щастие не пострадал тежко. Проф.Илин благодари на доц.Русев и на българските си колеги за съпричастието, породено от тревожните съобщения в медиите.
В друго писмо друг учен лингвист, проф.Василий Супрун, не крие тревогата си от последвалата ден по-късно трагедия. На 30 декември, в самото навечерие на Нова година, в сутрешния час пик бе взривена адска машина в препълнен тролейбус. Проф.Супрун открил в списъците на пострадалите от трагедията в тролея фамилията на момиче, на което преди няколко години е бил ръководител на защитата на дипломната работа. Дано да е съвпадение, надява се проф.Супрун. И добавя: „Нашият град отново се превърна във фронтова точка“. Помоли се за волгоградци, завършва краткото си драматично писмо лингвистът.
Професионалните и творчески връзки на русенските учени и преподаватели от катедрата по български език, литература и изкуство в Русенския университет с техните руски колеги от Волгоград датират от десетина години. Както „Утро“ писа, именно университетът стана инициатор да се съберат в сборник и да се издадат студии на руските лингвисти от волгоградската школа, което предизвика широк отзвук в специализираните научни среди в Русия. При това приносните текстове бяха издадени първо на български език, в момента във Волгоград се подготвя и аналогичен сборник на руски.

Съболезнования от Русе

Съболезнователно писмо до кмета на Волгоград Ирина Гусева и до жителите на града изпрати кметът на Русе Пламен Стоилов.
„Остро и категорично осъждаме това безсмислено насилие и сме убедени, че борбата с тероризма изисква обединяване усилията на цялата международна общност“, пише до руския побратимен град Стоилов и изразява съчувствие към семействата и близките на загиналите и пострадалите.