В последния работен ден на 2013 година кметът Пламен Стоилов и изп. директор на „Проект Русе“ Георги Пейчев подписаха договор за покупко-продажба на 22% идеални части от подземните гаражи на Спортната зала, а в първия работен ден на 2014-а частният инвеститор оформи фактурата, срещу която ще получи сумата от 2 млн. лева.
Както вече „Утро“ писа, тези пари бяха отпуснати на Общината с решение на кабинета „Орешарски“ специално за тази сделка. Срещу тях малко над 22% от подземното съоръжение стават общински. За покупка на останалите гаражи са нужни още 7 млн. лева, които държавата се ангажира да даде тази година от новия бюджет.
Задължителна клауза в договора гарантира, че частният инвеститор може да използва парите от сделката единствено за довършване на Спортната зала.
Вчера изп. директор на „Проект Русе“ Георги Пейчев заяви за „Утро“, че практически вече строежът е размразен. Поръчали сме заготовките за ламарините на покрива, щом дойдат и ако времето се задържи добро, започваме монтажа, заяви той. Следващата стъпка е хидроизолацията, а след това ще се монтира специална конструкция около стените на цялата зала, за която ще бъдат прикрепени изолационни облицовъчни панели. До февруари 2015-а Пейчев се надява залата да бъде завършена.
За окончателното завършване на строителството и оборудването на Спортната зала ще са нужни около 15,5 млн. лева. Тази сума е по-ниска от първоначално предвидената, бюджетът е икономичен, но без това да е за сметка на качеството, всичко по залата, включително и оборудването, ще бъде лицензирано и сертифицирано, за да може Русе да бъде домакин на европейски първенства. Пак по тази причина седящите места в залата вече не са 5000, а с 600 повече, уточни Пейчев. Като цяло капацитетът на съоръжението ще е за 8 хиляди зрители. Освен за спортни събития, тя ще може да се ползва също за концерти и други мащабни прояви.