Сигурен съм, че нашите съграждани ще останат доволни от богатия и пъстър коледен афиш, който сме подготвили за посрещането на празниците. Това каза вчера зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров на пресконференция за Коледно-новогодишния фестивал, който се провежда за 23-и път. Фестивалът започва в понеделник, 8 декември, когато кметът на Русе Пламен Стоилов ще запали светлините на коледната елха пред сградата на Общината. В същия ден започва работа Работилницата на Дядо Коледа на Общинския детски център за култура и изкуство. Талантливите деца от центъра ще направят на 16 декември в Доходното благотворителен концерт в полза на децата от наводнената през лятото Мизия, а на 20-и е техният празничен концерт-спектакъл „В очакване на Дядо Коледа“. Празничната изява на съставите от Общинския младежки дом е на 11 декември. Два концерта ще зарадват почитателите на хоровата класика - хор „Св.Георги Победоносец“ към Младежкия дом ще пее на 17 декември, а детско-девическият „Дунавски вълни“ - на 19-и.
Специален акцент в музикалните празнични събития ще бъде гостуването на младата творческа група актьори, които се изявяват като певци в един от най-сложните жанрове - акапелното пеене. Групата се нарича A#capella, а сред седмината млади актьори е и русенецът Борислав Веженов, който ще се изяви като тенор в изпълненията на прочути евъргрийни и джаз стандарти. Концертът на A#capella е на 16 декември от 18.30 ч в зала „Европа“, каза началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. 18-и и 19-и ще преминат под знака на джаза. В първия ден в Пленарна зала ще свирят пианистът Александър Нейчев, басистът Димитър Карамфилов и Владо Нейчев на ударните, а вокалистите са Румен Динков, Цветомир Цанков и Виола Цветкова. Ден по-късно в Доходното е коледният концерт на Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев със специалното участие на тромпетиста Венцислав Благоев, пианиста Теодор Петков и певицата Марина Господинова.
Друго очаквано гостуване е това на известния като Българския Франк Синатра изпълнител Васил Петров, който след концерти в Търговище и Варна ще пее в Русе на 23 декември заедно с Русенската филхармония.
Традиционното Коледно надиграване на всички формации и клубове е на 13 декември от 17.30 ч в зала „Дунав“. Друга традиция - коледуването на площада, ще бъде спазена и тази година, като на 23 декември от 12 ч коледарските групи от Тетово, Средна кула и Николово ще наричат за здраве и берекет. Във фестивала се включват и Кукленият театър - със спектакъла „Коледна звезда“ на 14 и 21 декември от 11 ч, и Драматичният - с новата постановка „Коледунка - щурата маймунка“ на 19-и от 17 ч и на 22-ри от 11, 15 и 16 ч.
Както „Утро“ писа, международният фестивал на ледени скулптури, който се провежда за първи път, ще започне на 10 декември с участието на петима майстори на леден карвинг. Един от тях е русенецът Виктор Царски, който е завършил Националното училище по изкуствата, а сега ще пристигне в родния си град от Швеция, където живее и работи.
Коледният арт маратон ще приключи на 31 декември, когато в 23 ч на площада пред Общината ще излязат група D2, а също оркестърът и солисти на Фолклорния танцов театър „Найден Киров“. Точно в полунощ кметът Стоилов ще поздрави русенци с настъпването на 2015 година.