Смъртта на родителите на младия С.Мурат през март тази година направила от момчето не само сирак, но и изхвърлен на улицата крадец. След като в бащината му къща се нанесли нови хора и той останал без подслон, неговият единствен начин за оцеляване станали престъпленията.
Докато търсел място, където да прекара нощта на 14 март, Мурат минал покрай магазин и решил да го обере. Сложил качулка на главата си, за да не се вижда лицето му на камерите, натиснал прозореца и се промушил през него. Взел 57 лева от двете каси и след като не си харесал нищо друго, си заминал.
След два дни отново решил да провери какво може да отмъкне от същия търговски обект, тъй като вече знаел как да се шмугне в него. Този път успял да отмъкне 170 лева. Същата вечер, докато се чудел къде да спи, минал покрай друг хранителен магазин и решил и от него да открадне каквото може. Счупил стъкло на задната му врата и първо взел 130 лева от касите, а след това открил още 110 лева в склада. Прибрал и тази сума, но на нейно място оставил част от откраднатите пари същата вечер от другия магазин.
Обраните за втори път търговци след като изгледали записите на камерите, видели как изглежда крадецът. Малко след това случайно мернали на улицата Мурат, който бил облечен със същите дрехи, с които бил заснет обирджията. Момчето не оспорило вината си - напротив, признало, че откраднало пари и от двата магазина. Направило самопризнания и пред полицаите и предало откраднатите пари.
След няколко дена обаче Мурат отново закъсал за пари, обикалял из улиците на Ветово и влизал в чужди домове, където да преспи. Вечерта на 24 март си харесал къща, в която да пренощува, тъй като сметнал, че няма никой вътре. Влязъл през отворен прозорец, взел оставените на кушетката дънки и боксерки, а от една от стаите на втория етаж прибрал още един дънков панталон и две памучни фланели. Оказало се обаче, че в къщата имало обитатели - дядо и внуче. Дядото чул шума от неканения гост и видял силуета му. Блъснал го и след като включил лампата, видял, че крадецът е облечен с дрехите на внука му. Полицаите дошли на място и откарали Мурат в управлението.
Във Ветово се разчуло за нещастната съдба на сирака и хората започнали да го съжаляват, част от тях дори му предложили работа. Освен препитание, един от жителите на градчето дори го прибрал в дома си като равноправен член на семейството. Това и трябвало на момчето - оттогава то променило драстично начина си на живот, помагало и в домакинството. От този ден Мурат не е извършил нито една противообществена проява.
Въпреки това момчето нямаше как да не стигне до съд за кражбите на обща стойност 560 лева. Районният съд го наказа с 8 месеца условно и 3 години изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва.