Реките Янтра и Русенски Лом рязко увеличават нивата си след продължителните валежи и обстановката в цялата област е тревожна. Това каза областният управител Стефко Бурджиев на проведената вчера работна среща с отговорните институции за зимното поддържане на републиканските пътища в Русенска област. Ако обемите на язовирите не бъдат регулирани правилно, дигите се късат, както се случи в Красен, където са разрушени три диги, посочи той. Изпратените на мястото екипи на противопожарната служба са тампонирали шестметров участък с чували с пясък, които са били превозени по труднопроходимите терени с верижни машини.
Бурджиев съобщи още, че е наводнена нива от 80 дка с есенници, както и целият прилежащ терен около водоснабдителните кладенци на селото. Областният управител увери, че опасност за хората няма, но допълни, че риск за имотите в заливаемите тераси съществува. Водата вече е навлязла в няколко двора на къщи, които бяха засегнати и от наводнението преди десетина дни, каза кметът на Красен Йорданка Чурова. Бурджиев посочи, че само за една нощ Русенски Лом край Красен е повишил нивото си с 30 см и ако валежите продължат да са толкова интензивни, съществува риск да има щети и в Басарбово, Средна кула и Западна промишлена зона.
На територията на община Русе Русенски Лом е в коритото си, а до критичната точка има повече от метър и половина, съобщи шефът на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров и допълни, че дигите са в изправно състояние. От няколко дни работи и моторна помпа в района на „Свободна зона“, за да не се стига до затварянето на пътя за около 800 служители, които работят в 40-те фирми там.
Според Стефко Бурджиев основният проблем да се стига до наводнения и щети за хората и икономиката е липсата на институционално взаимодействие и на единна национална система, която да координира взаимодействието между институциите и техните териториални поделения на областно ниво.