Нова детска градина с капацитет 110 деца ще бъде изградена на мястото на детска градина „Радост“ на улица „Дондуков Корсаков“ 3. Сградата ще е на два етажа с три малки едноетажни пристройки и с басейн в сутерена. Предвиден е и асансьор. В квартал „Родина“ 3 на ул. „Белмекен“ се предвижда изграждането на нова детска ясла за пет групи по 16 деца и една кърмаческа група за бебета от 8 до 10 месеца. Сградата ще бъде на два етажа с три входа и двор с детски площадки и физкултурно игрище.
Това стана ясно по време на публичното обсъждане на проекти за изграждане и ремонт на детски градини и училища в сряда вечер, към което интерес проявиха само директорите на учебните заведения. Обектите, които представиха ръководителят на проекта Мая Кръстева, зам.-кметът Димитър Наков и Атанас Тачев от софийската фирма изпълнител „Вамос“, са по проект „Техническа помощ в подкрепа на община Русе за периода 2014-2020г.“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз. Проектантските екипи са разговаряли с директорите на учебните заведения и вариантите са изцяло съобразени с техните предложения.
Предвидени са ремонти в шест училища - „Олимпи Панов“, „Любен Каравелов“, „Иван Вазов“, „Отец Паисий“, „Христо Ботев“ и Математическата гимназия, и в четири детски градини - „Русалка“ 1 и 2 и „Пинокио“ 1 и 2. Планирани са и многофункционални игрища, писти за бягане, сектор за дълъг и висок скок, тенис маси, фитнес уреди. В дворовете на някои училища ще има открита трибуна, градинка с беседки, стойки за велосипеди. А за двора на Математическата гимназия има идея за ботаническа градина за уроци на открито.
По три варианта за детски съоръжения има за четирите детски градини, които ще бъдат ремонтирани. Директорките им се оплакаха, че сградите са над 50-години и имат тотална нужда от ремонт. Те споделиха за проблеми с канализацията, липсата на шахти, рушащи се фасади, необходимост от подмяна на инсталации. Зам.-кметът Наков ги увери, че всичко това е включено в ремонтните дейности.