Седем сирийци отиват в затвора, където ще лежат по две присъди, тъй като за по-малко от месец са засечени два пъти да пробват нелегално да прекосят различни гранични пунктове.
Трима от нелегалните имигранти ще лежат по 9 месеца зад решетките за това, че на 18 октомври и 13 ноември са хванати на Дунав мост. Те бяха част от групата от 21 нелегални имигранти, които в едно дело накуп се признаха за виновни и получиха условни присъди. Явно това не е стреснало трима от тях, които след броени седмици отново на Дунав мост си пробвали късмета. Повторното им залавяне вече им осигури ефективни присъди от 5 месеца и 200 лева глоба, както и изпълнение на условното им наказание от четири месеца.
Други четирима сирийци пък пробвали да напуснат нелегално страната в рамките на месец, но през два различни гранични пункта.
Ниджерван Хасан, Орхан Тало, Мохамад Халил и Джоар Тало били заловени в незаконен опит да пресекат ГКПП Кардам на 15 август. Три дена по-късно те се признали за виновни и районният съд в Генерал Тошево окончателно ги наказал с по 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и 300 лева глоба.
Първата им присъда обаче явно не ги трогнала и няма и месец по-късно четиримата сирийци опитали по нелегален начин да пресекат Дунав мост. Заедно с още седем нелегални имигранти те били заловени на 10 септември. Четиримата рецидивисти отново се признаха за виновни, но този път не се разминаха само с условни наказания, а получиха ефективни присъди. Съдът ги вкара за половин година в затвора и ги глоби с по 300 лева.
В началото на декември бяха приведени в изпълнение и условните им наказания, които също ще трябва да изтърпят в затвора. Така всеки от четиримата ще лежи общо 9 месеца зад решетките.
Привеждането в изпълнение на условните осъждания и на деветимата в ефективни може да се обжалва.