Ако шофьорът е карал с колан, той е нямало да изхвръкне от буса, защото това е основното предназначение на предпазното средство. В конкретния случай силата от удара, която е изхвърлила тялото, е била 2.6 тона и ако водачът е имал колан, то е следвало да останат следи от ожулвания по кожата му. Това категорично заключиха двете вещи лица по делото за загиналия на място при почти челен удар шофьор на „Мерцедес Спринтер“ Тодор Н. Експертите отсякоха и че ако 35-годишният водач е имал колан, не само е нямало да изпадне от буса, но и щеше да получи по-леки травми. Дали обаче те биха го довели до фатален край, може само да се предполага.
Сочена за виновна за смъртта на шофьора е Антоанета Н., която на 17 август миналата година тръгнала от Николово, за да прибере от Сливо поле приятеля си. Качила се зад волана на купеното само преди три дни БМВ, но нищо не тръгнало както трябва. Според обвинението още при потеглянето от кръстовището на пътя Русе-Силистра Антоанета навлязла в отсрещната лента, не се включила правилно в движението, а от високата скорост дори не успяла да овладее автомобила. Така нацелила фатално буса „Мерцедес“, а след катастрофата и нейните травми не били никак леки.
Все още обаче защитата на Антоанета е категорична, че обстоятелствата около инцидента не са изяснени. Въпреки челния удар, задниците на двата автомобила също били блъснати и по част от светлото БМВ имало черни драскотини. Според автотехническата експертиза тези следи не съществуват, а до омачканите задни части на колите се стигнало след въртенето им при първоначалния челен удар, след който последвал втори удар. Защитата обаче е на друго мнение - в катастрофата има трети участник, който е избягал от местопроизшествието. Това бил тъмният автомобил, от който имало следи по БМВ-то. За това свидетелствал пазач, който работел на метри от мястото на катастрофата. Той пръв видял обстоятелствата след пътното произшествие и по негови думи там е имало още 2-3 румънски коли, които набързо отпрашили. Дали това е така, ще стане ясно в следващото заседание по делото, когато пазачът от Мартен ще бъде разпитан. Според защитата бусът е изпреварвал тези румънци.