Гимназисти от няколко русенски училища се събраха на кръгла маса на тема „Словото на любовта срещу езика на омразата“ в регионална библиотека „Любен Каравелов“. Инициативата се реализира по проекта на сдружение „Артцентрик“ с название „Творчеството на Никола Чиприянов като част от културното наследство на Русе“, подкрепен финансово от Община Русе чрез програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата.
Модератори на събитието бяха Мая Ангелова, преподавател във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, и Мира Душкова, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“. За отправна точка в дискусията организаторите бяха избрали думите на поета Пламен Дойнов, според когото въпреки привидната си нематериалност, думите могат да правят неща и, веднъж излети от езика на омразата, очертават контурите на своите бъдещи мишени.
Ученици и преподаватели споделиха своите наблюдения върху езиковите формули, които са се наложили в ежедневното общуване на българина. За тях бе изключително интересно мнението по темата на специалната гостенка на срещата Цонка Букурова, една от организаторките на първия екологичен граждански протест в Русе през 1987 г.
Участниците обсъдиха много парливи проблеми като това как общуването става част от арсенала на враждебното говорене и писане, а също враждебната реч в бита, в медиите и в интернет форумите, която поражда конфликти. Специално внимание по време на дискусията беше отделено на т.нар. хейтърски език - езика на омразата.