Изцяло новият Ford Mondeo е отличен с максималните 5 звезди за безопасност от независимата организация Euro NCAP.

Новото Mondeo е първият Ford в света, предлагащ Асистента за превенция на сблъсъци и засичане на пешеходци. Технологията е проектирана да сканира за пешеходци на пътя отпред – или такива, които е възможно да пресекат пътя на автомобила – и автоматично прилага спирачките, ако водачът не реагира на предупреждението.

Също за първи път в Европа се появяват и Надуваемите задни колани на Ford – за първи път в сегмента на Mondeo. В случай на сблъсък, коланът се надува, за да разпредели силата на удара на пет пъти по-голяма площ по тялото в сравнение с конвенционалния колан.

„Това е най-технологичният Ford, представян досега в Европа. Със системи като Асистента за превенция на сблъсъци и засичане на пешеходци и Надуваемите задни колани, предлагаме технологии за безопасност, които осигуряват изключителна защита за водачите, пътниците и пешеходците“, каза Улрих Кьостерс, Директор автомобили във Ford-Европа.

Технологиите в новото Mondeo включват още:
Динамичи LED фарове, които предлагат яркостта на наподобяващите дневна светлина LED фарове, в съчетание с Адаптивните предни светлини на Ford
Ford MyKey, която позволява на собствениците да програмират ключа – обикновено на младите шофьори – и да ограничава входящите обаждания и максималната скорост
Активно спиране в града помага на водачите да избягват сблъсъци с ниска скорост 
SYNC 2 с Помощ при аварийни ситуации – гласово управлявана технология, която помага на водачите да не отделят очи от пътя и ръце от волана и при инцидент директно свързва пътниците с местната служба за спешни случаи

„Изискванията на Euro NCAP за пет звезди стават все по-строги и по-строги и автомобилите вече трябва да съчетават изключителна защита на пътниците в случай на сблъсък с модерни системи в помощ на водача, за да успеят да ги покрият. Mondeo се справя и по двата показателя и е сред първите, които предлагат технологията за засичане на пешеходци“, заяви Мичиел ван Ратинген, Генерален секретар на Euro NCAP.

Каросерията на изцяло новото Mondeo се състои от 61% високоякостна стомана и за първи път в индустрията се използва хидроформирана високоякостна стомана за производството на колоните на челното стъкло и на релсите на покрива, намалявайки деформацията при страничен удар с до 64 мм.

Допълнителните структурни разработки включват стабилизираща щанга, специално проектирана да ограничи изместването на трансмисията в случай на челен сблъсък, минимизирайки движението на кормилната колона и панели на праговете от мартензитна борова стомана за подобрена защита при страничен удар.

Наличен като седан с 4 и 5 врати и комби, както и като хибриден седан с 4 врати – първият хибриден автомобил, който ще се продава от Ford-Европа – изцяло новото Mondeo е вече в продажба.