Осемнадесет души потърсиха помощ в русенската болница с различни счупвания заради падналата вчера първа зимна поледица. Най-тежко са пострадали двама от тях, които имат фрактури на главата и тазобедрената става. Един човек е приет на лечение и в болницата в Бяла със счупен таз.
Леденият дъжд предизвика 15 катастрофи. За радост няма пострадали хора, пораженията са по автомобилите. Три от произшествията станаха на заледения Сарайски мост само за 30 минути - между 4.30 до 5 часа призори.
Първата катастрофа на моста е била верижна между три автомобила. Лека кола не успяла да спре на ледения път и се блъснала в друга, което пък се забила в микробус. 10 минути по-късно се сблъскали други две коли, а малко след това още един лек автомобил си премерил силите с бус. Само един от катастрофиралите шофьори е бил с алкохол и то с достатъчните за съд 1.22 промила.
Линейка от Ветово пък закъсала на стръмен баир в Кривня и 30 минути не успяла да отиде на адрес за пациент с високо кръвно налягане. Накрая екипът тръгнал пеш и успял да окаже помощ на хипертоника.
„Главните улици са опесъчени, но стръмните улички в „Дружба“ и по селата в общината са зле, защото техниката не може да се движи по тях и да хвърля сол“, каза за „Утро“ шефът на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров. По думите му 12 машини на общината хвърлят сол по главните артерии в града, за да може возилата от градския транспорт да обслужват пътниците, а шофьорите на коли да се движат без проблеми.
„35 машини хвърлят пясък и сол по пътищата за Бяла и Разград и така не ги оставят да се заледят“, каза управителят на консорциум „Пътно поддържане“ Русе Добромир Витанов. Проблемът обаче идвал от това, че от посипаната сол ледът се разтопявал, но падащата суграшица и минусовите температури отново стягал в лед пътищата. Затова борбата със заледяванията била непрекъсната. Сутринта е имало проблем по пътя Русе-Сливо поле, но техниката на консорциума го е разрешил до 11 часа.
Днес и утре ще има валежи от сняг, но температурите се вдигат и до края на седмицата ще бъдат между 3 и 6 градуса. Минималните също ще бъдат около и над нулата.