Областната дирекция на МВР вече качва в интернет местата, на които контролира скоростта на движение с камери. Стационарните постове са известни от години - кутиите до Мидата по пътя Русе-Бяла и на бензиностанцията „Лукойл“ на бул.“България“, за които е купена една камера и тя се мести по секретен график. Мобилните устройства вчера бяха разставени на седем места в Русе и на още шест по пътя за Бяла. Пълният списък се публикува в сайта http://www.ruse.mvr.bg, секция Пътен контрол. 
За по-ефективно противодействие на високите скорости обаче не се посочват часовете на проверките. Знае се обаче, че по отсечката Русе-Бяла, определена от директора на ОД на МВР Георги Великов като „гробищен парк“, ще има постоянен, а не кампаниен контрол.
Тази публичност е част от въведените специални антикорупционни мерки след случая „Сашо Тръпков“ в София, за който в интернет беше пуснат клип, в който се твърди, че дългогодишен полицай си затваря очите за пътни нарушения срещу дискретно подадени 20 лева.
Проверките вече се правят само от специално подготвени служители на КАТ, а колегите им от Охранителна полиция нямат право на контрол по пътищата, припомни Георги Великов.
Катаджиите са с ясно различими униформи. По тях има светлоотразителни кантове и елементи, на гърбовете им пише на български и английски „Пътна полиция“ и „Traffic police“, а фуражките им са бели. При ниски температури униформените могат да носят черни плетени шапки с надписи „Полиция“ и „Police“. Освен това ще носят обозначителен бадж със снимка, на който са изписани името, фамилията и идентификационният номер на служителя.
При засичане на висока скорост водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован да получи акта си в съответното районно управление на МВР по местоживеене. Преминаването на червен светофар и отнемане предимството на пешеходци ще се установяват чрез изградени системи за видеонаблюдение на 10 опасни кръстовища в Русе. Това ще стане скоро като част от проекта на Община Русе за подобряване на транспортната инфраструктура в града, но краен срок все още не може да се посочи, обясни Георги Великов.
Контролът за шофиране с предпазни колани, столчета за децата, изправност на автомобилите и други ще става единствено по т.нар. широобхватен метод. За местата, където ще се извършват този вид проверки, гражданите ще бъдат информирани предварително на интернет страницата на ОДМВР, а кога ще започне това оповестяване, ще бъде съобщено допълнително. Новото е, че при тези масови проверки действията на полицаите ще бъдат заснимани с видеокамера, за което ще има уведомителни табели. Записите ще се съхраняват до един месец, след което ще бъдат унищожавани. Допълнителна възможнаст за контрол дават и монтираните GPS системи в патрулките. В близко бъдеще се предвижда в колите да бъдат монтирани и видеокамери и системи за аудиозапис.
При провеждане на специализирани полицейски акции на пътя за установяване самоличността на водачите и проверка на багажите им ще участват и служители на Охранителна полиция.
Ако въпреки тези мерки гражданите усетят, че униформени ги рекетират на пътя, могат да звънят на денонощния телефон 02 982 22 22 и да подават сигнали, като посочат дата, час и място, на което са спрени и изнудвани, както и номера на полицейския автомобил или името и номера на катаджията, които са изписани на баджа му, каза Георги Великов. И допълни, че ефективността на новата организация на контрол на пътя  не е повод за шофьорите да се чувстват недосегаеми при нарушения, защото контролът няма да бъде занижен, напротив, видеокамерите ще изместят прякото участие на униформени в проверките, но нарушенията ще бъдат заснимани.