Клубът на професионалните готвачи в Русе, който бе създаден тази есен, още с раждането си обяви, че възнамерява не на шега да раздвижи водата в града в сферата на кулинарното майсторство. Освен че русенци заслужават да се радват на високо качество и да припознаят прелестите на модерната кухня, това е и една от предпоставките за развитие на туризма, каза тогава председателят на клуба шеф Ивайло Димитров. Но тъй като заявката за динамични действия не е първата, която са чували русенци, нямаше да бъде изненада, ако и това ново формирование си беше останало само до летвата на добрите намерения.
Всъщност изненадата дойде, но тя е тъкмо от това, че тези неколцина млади, но вече завоювали върхове в професионалната си сфера мъже, противно на очакванията и традицията на големите обещания и красивите приказки, само два месеца след учредяването на клуба
вече могат да се похвалят с две отлично реализирани прояви
Първата беше миналия месец, когато за първи път в града се състоя чудото, наречено състезание на непрофесионалните готвачи „На върха на ножа“. А ето че през последните събота и неделя на ноември Русе прикова вниманието с първото регионално състезание за кулинарната купа Русе 2014.
През двата дни ресторантският комплекс „Левента“ се превърна в сцена на ефектна надпревара, в която 16 профи готвачи от русенски заведения и един от Свищов показаха умения, фантазия и истински състезателен хъс. Броят на участниците, които се престрашиха да премерят сили и да докажат авторитета на кухните в русенските ресторанти, както и съвършеното спазване на правилата на провеждане на такова състезание впечатлиха и спецове, имената на които сами по себе си говорят за запазена марка в кулинарното съвършенство. В съботния ден в Русе пристигнаха шеф Андре Токев - президент на Българската асоциация на професионалните готвачи, и шеф Иван Манчев, който след прочутото тв предаване „Черешката на тортата“ напоследък събира погледите на телевизионните зрители с риалитито „Кошмари в кухнята“.
Двамата топ готвачи останали възхитени
от безупречния регламент на русенското регионално състезание, което засега няма аналог в страната. И горещо подкрепили ентусиазма на русенския клуб и неговата управа - председателя Ивайло Димитров и членовете на Управителния съвет Живко Димитров и Петър Атанасов, които бяха триглавият мотор на кулинарното събитие в Русе. За съжаление неотложни ангажименти в София наложиха Токев и Манчев да отпътуват още в неделя рано сутринта и затова не успяха да поздравят лично победителите в състезанието. Но самите те недвусмислено дали да се разбере, че това не е последното им идване в града на Дунава, тъй като очакват кулинарната динамика тук да се развива устремно и да поражда поводи и за по-мащабни събирания на творци на вкусни и изискани шедьоври. Двамата топ готвачи адмирирали и идеята местни производители на храни и вина да показват своята продукция по време на подобни форуми, като изразили надежда тези презентации да се превърнат в добра традиция.
Организацията на състезанието, която е впечатлила шефовете Манчев и Токев, наистина беше на високо ниво. Фактът, че надпреварата беше регионална, а не национална или международна, не допусна дори мъничък нюанс на снизходителност от страна на Ивайло Димитров, Живко Димитров и Петър Атанасов и техните колеги от журито.
Спазването на регламента беше нещо повече от Закон Божи
- и дори когато се оказа, че класираният на първо място в междинния етап Иван Гогев отсъства при обявяването на шестимата финалисти, журито реши да му даде възможност за половин час да пристигне в „Левента“. Младият мъж закъсня само с пет минути. Но тези пет минути се оказаха решаващи - и така вместо водещия в първия етап с 1254 точки Гогев една от шестте „черни кутии“ отвори класираният на седмо място Илко Йорданов.
Самите „черни кутии“ са също елемент от световните състезания на майстор готвачите. По даден знак от журито финалистите вдигат капака и виждат от какви продукти предстои да приготвят нещо изумително. В русенския случай всяко от елегантните кашончета съдържаше парче свински бут, опаковка гъши дроб, кутия тигрови скариди, авокадо, връзка аспержи и кутия с чери доматчета. За 10 минути всеки от финалистите трябваше да прецени какво предястие и какво основно ястие ще приготви. Десетте минути включваха също внимателно оглеждане на помощната маса с други продукти и подправки - елда, чесън, масло, сметана, сушени домати, каперси, бяло и червено вино, гъби, спанак, зелена рукола, кафяв ориз, ананас, лайм, горчица, яйца, мед и какво ли още не. Отново в тези десет минути класираните на първите шест позиции трябваше да опишат в специални формуляри какво ще приготвят и с абсолютна точност какви продукти ще използват. Това е важно, тъй като накрая журито ще проверява по заявките дали наистина фигурират посочените продукти, обясни шеф Ивайло Димитров. Според него /а може да му се вярва - той, както и колегите му Живко Димитров и Петър Атанасов, е член на националния кулинарен отбор на България и се е явявал на не едно състезания/ точно това е истинското предизвикателство. Ако за първата част можеш да се подготвиш и да тренираш, то
с „черната кутия“ нещата стоят по-различно:
трябва да успееш да се вместиш в точните времеви отрязъци, да предвидиш всичко в детайли и, разбира се, да направиш така, че като изнесеш накрая своето произведение, то да впечатлява и с визия, и с вкус. 
Самото финално готвене продължи точно час. През това време десетки русенци можеха да наблюдават какво се случва в кухнята на ресторанта - няколко камери излъчваха на живо всичко, което правеха готвачите в ресторанта. Междувременно сред публиката, наблюдаваща състезанието, се забелязваха все повече русенски ресторантьори, за които очевидно беше повече от любопитно какво се случва в „Левента“. Пък и, както казва един от най-прелестните герои на Елин Пелин - дядо Матейко, „по-преди такова нещо не се беше случвало“.
Това потвърди и доайенът на русенските готвачи Тони Керчев, който сам участва в първия етап на състезанието. „Младите готвачи трябва да благодарят на организаторите за невероятната възможност, която имат - да се съизмерят с другите, да научат нови неща. По времето на социализма се правеха много кулинарни състезания - така всеки от нас установяваше какво струва на фона на другите. Ние обичаме да казваме, че занаят се краде - а в такава ситуация като днешната могат да се откраднат много неща: и опит, и идеи, и самочувствие“, каза Керчев.
Аз наистина се гордея, че Клубът на професионалните готвачи в Русе съумя да направи едно много добро състезание - с
чудесно представяне на русенски готвачи
каза малко преди обявяването на финалистите шеф Ивайло Димитров. Той подчерта, че организаторите са обнадеждени и от изявата на участниците, и от интереса, който привлича форумът. Това очертава добри перспективи и ни дава кураж за нови инициативи, каза Димитров. Той благодари на директорката на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева за съдействието и на преподавателите и учениците от гимназията за съпричастието. Не може да не се гордеем с факта, че четирима от участниците в състезанието и един от членовете на журито са наши възпитаници, каза в отговор Вълева и изрази надежда, че полезните контакти между Клуба и гимназията тепърва ще се разрастват.
Можем само да се радваме на това чудесно състезание и с това, че Русе добавя още един повод за гордост, каза кметът Пламен Стоилов, който връчи наградите на победителите. Класираният на първо място Александър Енчев спечели първата кулинарна купа Русе 2014 и правото през април догодина да се състезава за Националната кулинарна купа. Втори и трети са Сали Али и Джелил Еюбов, а до шеста позиция следват Анатоли Павлов, Илко Йорданов и Теодор Петров. Имаме талантливи и сръчни готвачи, имаме амбиция и идеи, така че русенци могат да очакват още изненади, коментираха от русенския Клуб на профи шефовете.